'Geen reden tot paniek', kunstgrasvelden Oss voldoen volgens gemeente aan de regels

29 november 2016 om 15:54
nl
Het rubbergranulaat van de voetbalvelden in Oss voldoet aan de Europese wetgeving. Eerder deze week kwam naar buiten dat de kunstgrasvelden kankerverwekkende stoffen bevatten. Maar naar aanleiding van een onderzoek stelt de gemeente Oss dat er geen reden is om te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden.
Profielfoto van Müller Renée
Geschreven door
Müller Renée

Uit een onderzoek van de NOS eerder deze week bleek dat 58 van de 60 onderzochte kunstgrasvelden met rubberen korrels kankerverwekkende stoffen bevat. De gemeente Oss deed onderzoek naar de samenstelling van alle kunstgrasvelden in de gemeente.
Herkomst rubbergranulaat is bekendIn september kwamen de kunstgrasvelden onder vuur te liggen. Zembla stelde toen dat korrels van vermalen autobanden stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. De velden in Oss voldoen aan de Europese wetgeving. Het blijkt dat het rubbergranulaat afkomstig is van voertuigbanden, maar de herkomst en leverancier zijn bekend. Het materiaal voldoet gewoon aan de Nederlandse wetgeving.
LEES OOK: Trainingen van rugbyclub The Dukes afgelast na eigen onderzoek ouders naar kunstgraskorrels
In het eerste onderzoek zijn de kunstgrasvelden bij Sv TOP, OSS’20, RKSV Margriet en Berghem Sport en de pannaveldjes van RKSV Margriet, FC Schadewijk, Maaskantse Boys en VV Ravenstein meegenomen. De onderzoeksrapporten staan hier.
Zware metalenDe onderzoeksresultaten van het gehalte aan zware metalen volgen nog. Ook de onderzoeksresultaten van het pannaveldje van CITO komen later.
Volgens de gemeente is er geen reden tot paniek. “De onderzoeksresultaten bevestigen wat we eigenlijk al wisten.” Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de KNVB en GGD kan er gewoon veilig gebruik worden gemaakt van de velden.
LEES OOK: Voor einde van het jaar meer bekend over risico's van spelen op kunstgras
De gemeente onderstreept wel dat het onderzoek géén gezondheidsonderzoek is. Het RIVM onderzoekt de mogelijke gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat in kunstgrasvelden nog. De resultaten worden eind dit jaar verwacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.