'Huisfascisten': PVV boos om uitlatingen van directeur denktank

EINDHOVEN - De PVV-fractie in Provinciale Staten is boos om uitlatingen die Nexus-directeur Rob Riemen heeft gedaan in een mailwisseling met de provincie. Riemen noemt de PVV in die mails 'jullie huisfascisten'. Riemen gaf in een begeleidende brief antwoord op statenvragen van de PVV over de besteding van subsidie.
Nexus is een intellectuele denktank in Tilburg, die jaarlijks de Nexus-lezing houdt.

'Elitaire snoepreizen'
De PVV denkt dat de subsidie uitgegeven wordt aan 'elitaire snoepreizen' en heeft daarom vragen gesteld aan het provinciebestuur. Volgens Riemen is dat niet zo. "Ik heb geen idee wat elitaire snoepreizen zijn (is er iemand die mij dat kan uitleggen?)" zo schrijft hij in de brief. Volgens de directeur reist de directie veel, om de komst van belangrijke sprekers naar het Nexus-instituut mogelijk te maken.

In een mailwisseling bij de beantwoording van de statenvragen, haalt de Nexus-directeur hard uit naar de PVV-fractie. "Het zijn geen vragen, het zijn insinuaties en stupiditeiten van jullie huis-fascisten." En: "Ik cc de voorzitter van de Raad van Toezicht zodat hij ook op de hoogte is van hoe in Brabant de fascisten weer eens bezig zijn."

'Heel bizar'
Fractievoorzitter van de PVV in de Brabantse staten, Alexander van Hattem, vindt dat de Nexus-directeur zich schuldig maakt aan 'persoonlijke demoniserende aanvallen'. "Als je kritische vragen stelt, word je meteen weggezet als fascist door meneer Riemen," zegt hij. "Het is heel bizar."

Het is niet de eerste keer dat Rob Riemen de PVV fascistisch noemt. Dat roept de Nexus-directeur al jaren. "Maar nu gaat hij een stap verder," vindt Van Hattem. "Het gaat om een bericht aan de subsidieverstrekker, de provincie, over statenvragen. Het is dan niet noodzakelijk om ons met naam en toenaam als fascisten weg te zetten."

Geen letter terug
In een reactie zegt Rob Riemen nog steeds achter zijn uitlatingen te staan. "Er is niets nieuws onder de zon," zegt hij. "Ik schreef zes jaar geleden al een boekje over dat Wilders fascistisch is. Ik neem er geen letter van terug, vandaag had ik het weer opgeschreven, morgen ook."

"De PVV is een beweging die zegt op te komen voor vrijheid van meningsuiting," zegt Riemen. "Maar als je een andere mening hebt, is ze er alles aan gelegen om mensen het zwijgen op te leggen. Hoe kun je ze demoniseren, het zijn al demonen."