Video

Máxima opent eerste universiteit in Den Bosch: de Jheronimus Academy of Data Science

1 december 2016 om 10:59
nl
Koningin Máxima is donderdagmiddag op een plek in Brabant waar heel veel dingen bij elkaar komen. En in de toekomst zelfs honderden studenten: op de Jheronimus Academy of Data Science. Dit is de eerste universiteit in Den Bosch en Máxima is gevraagd die te komen openen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Drie studenten zijn uitgekozen om haar te vertellen wat ze er zoal leren. Volgens professor Arjen van den Born haakt de universiteit in op het feit dat er steeds meer gegevens van de meest uiteenlopende aard beschikbaar komen.
'Informatie halen uit data'“En data science is de wetenschap die nodig is om er informatie uit te halen die nog niet bekend is”, zo verduidelijkt Van den Born, die één van de oprichters is van de academie. “We helpen bijvoorbeeld bij het United Nations World Food Program. Door het optimaliseren van de voedselstromen kunnen we ervoor zorgen dat er wereldwijd één miljard in plaats van achthonderd miljoen kinderen gevoed kunnen worden. Dat is dus een kwart meer.”  
'Slimme resultaten'“Hoe we dat doen? Door te kijken wat de behoefte is, waar en hoe producten gemaakt worden en tegen welke prijs. Zo kunnen we ervoor zorgen dat tegen hetzelfde bedrag voedingsproducten met meer kilocalorieën en een betere smaak op tijd geleverd kunnen worden. Kortom: slimme resultaten halen uit een grote database door academisch te denken en samen veel te doen.”
Dat dit sinds dit studiejaar in Den Bosch gebeurt, is volgens Van den Born verklaarbaar. “Deze stad heeft van ons land de meeste ict-ondernemingen per hoofd van de bevolking. De academie is voortgekomen uit een samenwerking met de universiteiten in Tilburg en Eindhoven.”
Vijfhonderd studentenBrabantse nieuwste opleiding is van start gegaan met vijftig studenten. Van den Born stelt dat het een kwestie van tijd is dat dit aantal stijgt naar tachtig. De verwachting is dat volgend studiejaar 150 studenten zich zullen aanmelden.
Uiteindelijk wil de academie doorgroeien naar vijfhonderd studenten. Die kunnen nu nog niet allemaal terecht in het voormalige Mariënburgklooster, maar ook daar wordt aan gewerkt. Het deel van het monumentale gebouw waar de eerste colleges al zijn gegeven, wordt donderdagmiddag dus geopend door koningin Máxima.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.