Hoe houd je je kinderen rustig? 5 tips tegen Sintstress

EINDHOVEN - Het zijn spannende en stressvolle dagen zo vlak voor pakjesavond. Niet alleen voor de sint en zijn pieten, maar vooral ook voor de kinderen. Zijn ze wel lief geweest? Worden ze dit jaar niet overgeslagen door Sinterklaas? Kortom, stress ligt op de loer. Maar er zijn wel wat trucjes om te zorgen dat je kind niet als een stuiterbal naar pakjesavond toeleeft.
1 - Vermijd winkelcentra
“Rond deze tijd zijn er overal zwarte pieten in en om winkels. Dan kan een bezoek aan een winkelcentrum gewoon te veel zijn voor kinderen”, legt Ingrid Heijnen, kindercoach, uit. “Denk er eens over na om je kinderen niet overal mee naar toe te nemen en ga gewoon alleen boodschappen doen.”

2 - Uitrazen de bossen
Ga lekker naar buiten! “Zorg ervoor dat je niet constant met je kinderen in die sintsfeer zit”, vindt Ingrid. “Dus laat je kinderen lekker uitrazen in de bossen anders zit je het hele weekend met een stuiterbal in huis.” En die boswandeling is misschien ook wel lekker ontspannend voor de ouders.

3 - Vier niet overal Sinterklaas
Samengestelde gezinnen, gescheiden ouders, opa’s, oma’s en school: op heel veel plekken kun je Sinterklaas vieren. “Je kan de komende vier avonden pakjesavond vieren, maar dat is niet altijd even verstandig. Soms ontkom je er natuurlijk niet aan om het meerdere keren te vieren. Maar je kan ook afspreken om bij de ene opa en oma iets met Kerstmis te doen.”

4 - Ga niet dreigen
‘Je moet wel lief zijn, want anders krijg je geen cadeaus van Sinterklaas’. Zo’n dreigement uiten naar je kind is volgens Ingrid uit den boze. “Het is makkleijk om zoiets te zeggen, maar het verhoogt de stress bij kinderen alleen maar.”

5 - Kijk naar je eigen kind
“Voor alle adviezen geldt: niet ieder kind last van die sintstress. En  ieder kind reageert dus ook anders op Sinterklaas”, zegt Ingrid. “Kijk daarom goed wat ze nodig hebben in de dagen rond Sinterklaas. De één ontspant met een boekje of een puzzel, de ander gaat graag naar buiten.” Haar advies is dat ouders, in deze drukke tijden, vooral niet hun kinderen vergeten en ze extra in de gaten houden.
Meer over dit onderwerp:
sinterklaas pakjesavond sint piet stress kinderen