'Hoeveel mijters heeft u eigenlijk?', zieke en gehandicapte kinderen op bezoek bij Sint

HELMOND - Op zijn een na laatste dag in het kasteel van Helmond heeft Sinterklaas tientallen chronisch zieke en gehandicapte kinderen op bezoek gekregen. Ze kregen een rondleiding om te leren over de plek waar de Sint en zijn gevolg werken en wonen. Er waren extra begeleiders en een tolk voor de dove kinderen.
Het tempo van de rondleiding lag zondag een tikje lager, om de kinderen de kans te bieden om het verhaal goed in zich op te nemen. "Mijn zoon is meervoudig gehandicapt met een ontwikkelingsniveau van twee jaar. Je merkt dat hij wel weet wat Sinterklaas is", zegt Nynke Posthuma.

Dankbaar
De afgelopen maand werkten meer dan tweehonderd pieten in het kasteel. Ook voor hen is deze dag een tikkeltje anders. "Het is een andere begeleiding die de mensen nodig hebben dan ze gewend zijn. Ze zijn wel heel dankbaar omdat ze dit niet snel mee gaan maken", aldus de inpakpiet van dienst.

De chronisch zieke kinderen mogen ook hun broertjes en zusjes meenemen. "Mijn dochtertje is twee en heeft een levertransplantatie gehad. Het is al heel speciaal dat ze er nog is. Maar deze dag is heel fijn voor ons", zegt Yvonne Peeters-Weem.

Voor de meeste kinderen is het bezoek aan de Sint de opmaat voor pakjesavond. "Ik heb de Sint wat vragen gesteld over hoe oud hij is en hoeveel mijters hij heeft. Dat wilde ik weten."