Sinterklaas ook dit jaar weer gul voor lieve kindjes

BEST - De goedheiligman heeft het er maar druk mee. Maandag gaat hij diverse huizen en scholen af om kinderen te verwennen met cadeaus. En het afgelopen weekend was het ook al topdrukte voor de Sint, omdat er toen ook al op diverse plaatsen pakjesavond werd gevierd.
In de aanloop naar zijn drukke maandagavond bezocht de Sint maandagochtend diverse scholen. Onder meer basisschool De Klimboom in Best. Daar stond al vroeg een ontvangstcomité klaar. Het ouderorkest maakte muziek en de parkeerplaats was afgezet met linten.

Podium, licht en geluid
"We zijn heel vroeg begonnen, in de kou", vertelde directeur Toon Kuipers. "Er moest een podium opgesteld worden, licht en geluid moest geregeld worden en nu werkt het. De Klimboom is een grote school en we willen hier elk jaar wat moois van maken." Vervolgens zet hij samen met de leerlingen 'Hoor de wind waait door de bomen' in.

De kleinste kinderen zijn intussen bezig met het maken van tekeningen voor de goedheiligman. "Ik teken een Pietje", laat een meisje zien. "De lucht moet ik nog inkleuren. Maar ik vind de tekening zo eigenlijk ook wel mooi."

Grote vraag is of de kinderen lief zijn geweest. "Het gaat wel...", geeft een meisje eerlijk toe. Toch heeft iedereen een uitgebreid verlanglijstje. "Ik wil het Waanzinnige Boek over je Lichaam", vertelt ze. "En ik heb een nagellakpot gevraagd", vult een ander meisje aan en een jongen heeft een heel groot cadeau op zijn lijstje staan. "Een drone." Een klein meisje is het afgelopen weekend al verwend. "Ik heb rolschaatsen gekregen", vertelt ze trots. "Roze!"

Limerick
Het vinden van geschikte cadeaus voor lieve kinderen is nooit zo'n probleem. Zeker met al die verlanglijstjes. Het maken van sinterklaasgedichtjes is dat vaak des te meer. Voor wie hier moeite mee heeft, is Michael Janus Rijmwoordenboek.nl gestart. "Mensen denken dat ik zelf heel goed kan rijmen, maar ik ben vooral handig in het verzinnen van hulpmiddeltjes", legt hij uit.

"Ik had zo'n hulpmiddeltje gemaakt om gemakkelijker limericks op te kunnen stellen. Een online programmaatje. Dat ontleedt zoekwoorden. Het kiest het stuk van het woord dat bepalend is voor de rijm. De rest haalt het programma uit de database. Mijn vrienden vonden dat ik dit online moest zetten, want er was nog geen rijmwoordenboek. Toen ben ik dit gaan doen."

Groente en nieuws
De noodzaak van de site blijkt wel uit de bezoekcijfers. "We hebben normaal gesproken zo'n drieduizend bezoekers per dag, maar rond Sinterklaas zo'n 200.000 bezoeken. Ik denk dat het tot vier uur maandagmiddag nog heel druk zal zijn."

Al heeft de site niet voor álle woorden een rijmwoord. "Het woord groente, daar heb ik nooit wat op kunnen vinden", geeft Janus toe. "Of nieuws."

Rond halftwaalf was de Sint op bezoek bij de Odaschool in Sint-Oedenrode. In de gymzaal deden de kinderen daar met de Pieten de 'pepernotensamba' en daarna werden er cadeautjes uitgedeeld. Daar zaten hele grote paklen tussen. "De kinderen zijn allemaal heel lief geweest", legde de Sint uit. "En lieve kinderen verdienen veel cadeautjes."

En ook de Pieten verwenden de kinderen. "Er zit geen pepernoot meer in mijn zak", vertelde een van hen. "Alles wat we hadden, is uitgedeeld."

Weverkeshof
De Sint logeert zolang hij in Nederland is regelmatig in dorpsboerderij Weverkeshof in Nuenen. "Zo'n dertig jaar geleden bedachten we dat dit een mooie plek voor hem zou zijn", legt Elly van den Heuvel van de dorpsboerderij uit. "Dit hebben we sinterklaas toen aangeboden en sinds die tijd komt hij vaak bij ons slapen en dan mogen de kinderen op bezoek komen. We noemen ons dan even Sinterklaashof."

En de goedheiligman overnacht daar niet alléén. "De slaapkamer van de hoofdpiet is hier ook en het paard van sinterklaas overnacht hier ook."

Pieten zoeken baan
Sommige Zwarte Pieten maken zich nu het 5 december is op voor een nieuwe baan. Vanwege de zwartepietendiscussie weten ze niet hoeveel werk er de komende jaren nog voor hen is. Vandaar dat ze op verschillende andere banen afstappen. Ze blijken op veel plaatsen welkom. Maar dat is niet gek als je ziet wat voor werk ze tijdens deze dagen allemaal verstouwen...

Meer over dit onderwerp:
sinterklaas 5 december pakjesavond