God zelf regisseert de Ouds & Nieuws Show... Dat kán beter!

9 december 2016 om 17:43 • Aangepast 21 november 2020 om 05:25
nl
God zelf is de hoofdpersoon in de Ouds & Nieuws Show van de theatermakers van De Orde van de Dag en Het Zuidelijk Toneel. In de voorstelling die nog op meerdere plaatsen in de provincie is te zien, grijpt Onze Lieve Heer persoonlijk in. Hij bemoeit zich met het leven van Japie Jonker, een gemiddelde maar desondanks uiterst sympathieke, Nederlander. En dat levert mooi theater op.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Sinterklaas is achter de rug; het eind van 2016 komt snel dichterbij. Vanouds een tijd van terugkijken, in Nederland vaak nog ondersteund door allerlei jaaroverzichten en cabaretiers die met een eigen visie op het voorbije jaar komen. De theatermakers van de Orde van de Dag hadden maandagavond in Eindhoven de premiére van hun Ouds & Nieuws Show, alweer de derde van dit gezelschap.
De gemiddelde Japie Jonker Acteur Mark Kraan speelt in de Ouds & Nieuws Show Japie Jonker, een vriendelijk 'gemiddelde' Nederlander die zijn leven prettig houdt door zich níet met politiek en actualiteit te bemoeien. Totdat het lot, in de persoon van God, besluit hem een lesje te leren. Voor de bijbelkenners: Japie Jonker verandert in een Job 2.0. Japie Jonker wordt onderworpen aan een beproeving.
God, die ook de Ouds & Nieuws Show regisseert, vindt dat Japie zich meer moet engageren, zich meer met het leven van anderen bezig moet houden. Het gevolg is dat Japie als een soort Forest Gump in alle actualiteiten van 2016 verstrikt raakt.
In één dag voorstelling maken 'De Orde van de Dag' brengt elke maand een voorstelling over de actualiteit die in één dag wordt gemaakt. Het zorgt voor voorstellingen met een vrolijk chaotische toets - een mengeling van theater, improvisatietheater en standupcomedy - waar lopende de avond nog nieuwe teksten worden geschreven. Die vorm zuigt de toeschouwers naar binnen; het is alsof je naar koorddansers kijkt, blijven ze overeind óf niet.

Wachten op privacy instellingen...

Bij de Ouds & Nieuws Show worden staande de show geen nieuwe teksten geschreven. Maar toch op zoek naar de milde versie van anarchie, spelen er in elke voorstelling twee acteurs mee (telkens twee andere) die van niets weten. Ze staan aan het begin van de voorstelling met blinddoek en koptelefoon op het podium, klaar om uitgepakt te worden. Zo is elke voorstelling toch weer anders én het past bij het idee van een God die de acteurs als nietsvermoedende pionnen gebruikt om zijn plannen uit te voeren.
In het begin niet zo goedBij de premiere die ik in Eindhoven zag, werkte dat in het begin niet zo goed. Misschien waren de teksten te lastig om al improviserend uit te spreken, misschien hadden de twee nieuwe acteurs moeite om te wennen aan de vrolijke vrijheid van De Orde van Dag maar de Ouds & Nieuws Show kwam die avond langzaam op gang.
Was het daarom een verspilde avond? Zeker niet! De tweede helft liep als een trein en het eind van deze Ouds & Nieuws Show was prachtig. Spoiler: de absolute verwarring waarin Onze Lieve Heer achterblijft als hij de gevolgen van zijn ingreep gadeslaat, is mooi om mee te maken. Bovendien is het een verwarring die je in je eigen hoofd mee kan maken; iedereen heeft wel een sterke mening over de anderen en hoe zij zich beter zouden kunnen gedragen.

Den Bosch en Tilburg De Ouds & Nieuws Show staat op 15 december in Den Bosch en op 23 december in Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.