Moeten we bang zijn voor de varkensgriep? En wat kunnen we ertegen doen?

BAKEL - Voor het eerst in jaren is het varkensvirus H1N1 weer opgedoken in Nederland. Een 9-jarig meisje uit Bakel overleed er begin november bijna aan. Het RIVM benadrukt dat varkensgriep bijna nooit overslaat van varkens op mensen. "Maar het is wel belangrijk dat mensen hygiëne in acht nemen."

"Griep komt bij mensen voor, maar ook bij dieren", legt Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu uit. "Bij dieren gaat het vaak om hele specifieke types, bijvoorbeeld bij vogels en varkens. In erg zeldzame gevallen kan H1N1 van varken op mens overslaan. Daar was in dit geval sprake van."

Derde keer
Het meisje uit Bakel, dat vlak voordat ze ziek werd in een varkensstal was geweest, is inmiddels weer helemaal gezond.

Dit was derde keer dat in Nederland de ziekte bij een mens werd vastgesteld, na 1986 en 1993.

Hygiëne
"Er is een overzicht van varkensgriep bij mensen in de hele wereld", weet Van Dissel. "De afgelopen dertig jaar ging het om vijftig gevallen waarbij dit is vastgesteld. Het virus beperkt zich ook meestal tot één persoon, die vaak intensief contact met varkens heeft gehad." Varkens hoeven zelf niet altijd last van het virus te hebben. Dat maakt het volgens Van Dissel lastig om op voorhand rekening te houden met de ziekte.

De woordvoerder van het RIVM benadrukt dat het belangrijk is dat mensen hygiëne in acht neemt bij contact met dieren. "Handen wassen en dergelijke. Daar zijn ook goede protocollen voor. Als mensen zich daaraan houden, zien we H1N1 heel zelden optreden."

Besmettelijk
Varkensgriep staat niet bekend als erg besmettelijk. Maar het is wel goed om mensen uit de directe omgeving van slachtoffers voor de zekerheid te onderzoeken, benadrukt Van Dissel.

"Dat wil zeggen: iedereen vragen twee weken de temperatuur bij te houden en alle klachten, óók een lichte oogonsteking, te melden. Want het komt weliswaar niet vaak voor dat dit van mens op mens overslaat, maar het is wél beschreven. Maar dit hebben we in dit geval niet vastgesteld. Het is in dit geval beperkt gebleven tot dit meisje."

Deel dit artikel: