Ambtenaar 'pias' noemen? Dan mag je het gemeentehuis niet meer in!

14 december 2016 om 18:10
nl
Alice van Hest mag het gemeentehuis van Boxmeer niet meer in omdat ze een ambtenaar een pias noemde tijdens een zitting van de bezwaarschriftencommissie. De juriste kwam tot de uitspraak toen de ambtenaar geen reactie wilde geven op het ingediende bezwaar. Hij zei niks en hief zijn armen in de lucht.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Het voorval gebeurde op 1 november, maar de SP stelt hier donderdag vragen over in de raad. Van Hest was met een cliënt op 1 november op zitting bij de bezwaarschriftencommissie. “We hadden vooraf uitgebreid verteld waarom we het niet met een bepaalde beslissing eens waren. Tot vier keer toe heb ik naar de gemeente gemaild met de vraag of er tijdens de zitting een inhoudelijke reactie kon komen op het bezwaar.”
Op de zitting kwamen Van Hest en haar cliënt echter van een koude kermis thuis. “Die ambtenaar zat met zijn armen omhoog en gaf geen antwoord. Toen noemde ik hem een pias en daar reageerde hij wel op. Ik moest mijn woorden terugnemen, maar dat was ik niet van plan. Toen moesten we het gemeentehuis verlaten”, vertelt Van Hest.
Excuses geëistNa het akkefietje kreeg de juriste een brief, waarin stond dat ze haar excuses moest aanbieden. Ook moest ze een verklaring ondertekenen dat ze niet agressief zou zijn. “Maar dat heb ik niet gedaan.”
Een week later was Van Hest met een andere cliënt weer op het gemeentehuis. Ze kwam de betreffende ambtenaar tegen, maar er gebeurde niks. “Ik dacht dat het overgewaaid was, maar toen ik weer een week later met die eerste cliënt op het gemeentehuis kwam, moest ik eerst die verklaring ondertekenen. Dat heb ik opnieuw niet gedaan, dus wilden ze dat ik het gemeentehuis zou verlaten.”
'Ze gingen de politie bellen'Van Hest weigerde daar gehoor aan te geven. “De eerste locosecretaris zei dat hij de politie ging bellen. Dus ik zei dat hij dat maar moest doen. Uiteindelijk zei mijn cliënt dat we maar moesten gaan.”
Op 16 november kreeg de juriste opnieuw een brief. “Daarin stond dat ik voor onbepaalde tijd de gemeentelijke locaties niet mocht betreden en alle dienstverlening werd stopgezet. Ik mocht alleen via een zaakwaarnemer met de gemeente communiceren.”
Van Hest liet het er niet bij zitten. Ze stapte naar de politie, maar daar konden ze haar niet helpen. “Ze hebben me daar netjes verteld dat het hun taak is om in actie te komen als daar om wordt gevraagd vanuit de gemeente. En daar hebben ze ook wel gelijk in.”
Advocaat en Nationale ombudsmanEn dus stapte Van Hest naar een advocaat en de Nationale ombudsman. “Ik heb een korte ontheffing gekregen, dus ik mag weer naar het gemeentehuis tot het college een besluit neemt over de oplossing. Dat moet volgende week dinsdag gebeuren.”
De gemeente Boxmeer wil niet inhoudelijk op de kwestie ingaan. “Wij bespreken dit liever onderling met mevrouw van Hest”, aldus een woordvoerder.
OplossingVan Hest wacht het besluit van het college rustig af. “Ik had het misschien niet moeten zeggen, maar het ontviel me. Ik hoop dat er snel een oplossing komt.”
Als het college besluit dat Van Hest het gemeentehuis niet meer in mag, zal ze een kort geding aanspannen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.