Elk half uur een lege intercitytrein tussen Breda en Eindhoven

19 december 2016 om 13:04
nl
Op station Breda stopt vanaf maandagochtend elk half uur een lege intercitytrein. De NS test namelijk een compleet nieuwe intercitydienst tussen Den Haag en Eindhoven, deels via de HSL.
Profielfoto van Müller Renée
Geschreven door
Müller Renée

Op 23 januari gaan de deuren open voor reizigers, zij kunnen tijdens de testperiode nog niet mee. De testperiode gaat drie weken duren. “Dit doen we altijd als het om een compleet nieuwe intercitydienst gaat”, vertelt NS-woordvoerder Ton Boon. “En deze gaat ook over een nieuw traject: de HSL.”
Rustige tijdDe NS kan zo in de rustige tijd rond de feestdagen testen of de treindienst werkt zoals gedacht. “We halen er zo de kinderziektes uit. Want het gebeurt niet vaak dat we een compleet nieuwe treindienst introduceren.”
De NS gaf 80 machinisten en 160 hoofdconducteurs een opleiding voor de HSL. De machinisten rijden straks voor het eerst op dit traject en ook de conducteurs maken kennis met de HSL. Teams van NS en ProRail kijken elke dag wat er op het spoor gebeurt en analyseren wanneer het misgaat.
Goed ontwerpBoon gaat er vanuit dat het mee zal vallen met de ‘kinderziektes’. “Er is een goed ontwerp neergelegd. Maar tijdens een test in de praktijk kunnen er natuurlijk altijd dingen gebeuren die je niet verwacht. Daarom zijn deze proeven er ook.”
Er zullen straks per uur vier treinen over de HSL gaan. De treinen hebben geen zes maar negen rijtuigen en hij is een stuk langer dan de Intercity direct. Tussen 23 januari en (naar verwachting) april hebben reizigers van en naar Eindhoven tijdelijk een extra overstap. Om ze tegemoet te komen rijdt er een extra intercity tussen Eindhoven en Breda.
Geen hinder voor reizigersBoon verwacht tijdens de testperiode geen hinder voor reizigers. “Er zijn wat aanpassingen op de reisplanner, maar de treinen rijden tussen de bestaande dienstregeling door. Dus dat gaat niet voor grote hinder zorgen.”
Vanaf april zal de trein het volledige traject gaan rijden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.