Bruut uitgaansgeweld tegen agenten online gezet door politie (VIDEO)

BREDA - De politie heeft een filmpje online gezet waarop te zien is hoe twee agenten in Breda worden mishandeld. Voor het geweld zijn de twee daders, een 25-jarige man uit Zevenbergen en een 28-jarige man uit Moerdijk, vorige week veroordeeld. De politie wil desondanks de beelden laten zien, omdat ze het geweld tegen agenten helemaal beu is.

Het tweetal viel de agenten tijdens een stapavond zonder enige aanleiding aan. Dit gebeurde op de Havermarkt, in het uitgaanscentrum van Breda.

'Bizar en laf'
“Volstrekt bizar en laf”, aldus hoofdcommissaris Hans Vissers in de regionale kranten. Burgemeester Paul Depla noemde het incident ook al te triest voor woorden: “Je blijft met je poten af van de mensen die ervoor zorgen dat je veilig kunt stappen.”  
[Tweet:https://twitter.com/PaulDepla/status/805369710476935168?ref_src=twsrc%5Etfw]
Het toppunt van respectloosheid en idiotie. Zo noemt korpschef Erik Akerboom de mishandeling. Akerboom waarschuwt dat er, bijvoorbeeld tijdens de jaarwisseling, bikkelhard wordt opgetreden als hulpverleners worden belaagd. Vorig jaar kregen volgens hem 121 politiemedewerkers te maken met geweld tijdens de viering van Oud en Nieuw.

Cel- en werkstraffen
De politierechter in Breda legde de twee daders een maand gevangenisstraf op. Ook kreeg het duo een werkstraf van 120 uur en een boete van zeshonderd euro. Van de celstraf was achttien dagen voorwaardelijk. Dat betekent dat de mannen, die sinds hun misdrijf op 4 december vastzaten, meteen op vrije voeten kwamen.

Politiechef Vissers over de straf: "Dat had van ons meer mogen zijn. Ze hebben volgens mij vooral spijt van de situatie waarin ze nu zelf verkeren."

'Accepteren en respecteren'
Politievakbond ACP is blij met het besluit van de politieleiding om het filmpje online te zetten. Bestuurder Maarten Brink vraagt zich wel af welke straf hoog genoeg is. Hij hoopt dat de beelden mensen aan het denken zetten en dat hiermee wordt bereikt dat - bijvoorbeeld tijdens de komende feestdagen - het werk van de politie beter wordt geaccepteerd gerespecteerd.

Brink: "Geweld tegen agenten komt helaas bijna wekelijks voor in ons land, maar dit heb ik niet eerder meegemaakt. Evenmin eerder gezien dat agenten zo uit het niets zijn mishandeld. Gelukkig zij zijn goed opgevangen en de daders gestraft. Wij gaan niet over de strafmaat, maar ik vind het wel een goed teken dat de rechter een werkstraf heeft opgelegd, terwijl dat niet was geëist. Ook is het prima dat hen een gebiedsverbod is opgelegd."