Tijdelijke dam bij stuw Grave, definitieve oplossing duurt nog zeker een half jaar

GRAVE - Een definitieve oplossing voor de beschadigde stuw bij Grave laat zeker nog een half jaar op zich wachten. Tot die tijd wil Rijkswaterstaat het probleem met een tijdelijke dam oplossen. Als die geplaatst is, kunnen er weer schepen varen op de Maas tussen Sambeek en Grave.

Rijkswaterstaat koos deze oplossing uit twaalf opties. De bouw van de tijdelijke dam is al gestart. De stenen ervoor zijn aangevoerd. Het is de bedoeling dat de dam over twee weken klaar is.

Weer varen
Er kan al bijna twee weken niet gevaren worden op de Maas tussen Sambeek en Grave. De stuw werd vernield doordat een Duits binnenvaartschip er tegenaan botste. De tijdelijke dam wordt ongeveer 5,60 meter hoog en dertig meter breed. Als het water op peil is, kan er weer worden gevaren tussen Sambeek en Grave.

Duurt lang
Rijkswaterstaat kreeg veel kritiek dat de oplossing lang op zich liet wachten. Volgens Eric Diepstraten, directeur Netwerkmanagement, kon dit niet anders. “Het is complexer dan alleen een stuw dichtzetten. Het binnenvaartschip lag er eerst nog, wat het onmogelijk maakte om goed te inspecteren”, zegt hij. "Daarna moesten we berekenen wat de beste oplossing was. We hadden twaalf scenario’s die allemaal goed bekeken moesten worden."

ZIE OOK: Beschadigde stuw Grave: mogelijk tijdelijke wand geplaatst

Vragen bij schippers
Schippers zijn blij dat er ‘eindelijk’ een oplossing is. Maar ze zitten nog wel met vragen. “Kan er over twee weken ook echt weer gevaren worden? Of zitten er dan nog beperkingen aan?”, vraagt Martin Seine zich af. Hij is schipper en directeur van PTC, een coöperatie van binnenvaartschippers. “Als bijvoorbeeld de vaarweg weer open is, maar we er nog niet met geladen schepen langs mogen hebben we er nog weinig aan.”

Volgens Rijkswaterstaat wordt het Maaswater tijdens de bouw van de tijdelijke dam al geleidelijk aan op peil gebracht. Een woordvoerder verwacht dat de situatie over twee weken weer als vanouds is. Alle schepen mogen dan weer varen.

Geen rampenplan
Seine uitte zondag ook zijn onbegrip bij KRAAK van Omroep Brabant over het uitblijven van een oplossing en waarom er geen plan klaar lag. "Er liggen scenario’s klaar over wat we moeten doen bij hoog- of laagwater of als de stuw gestremd is. Maar op moment dat er zo’n unieke situatie is, hebben we het materiaal niet klaarliggen om direct een stuw uit 1928 te repareren”, zegt Eric Diepstraten, directeur Netwerkmanagement bij Rijkswaterstaat.Definitieve oplossing
Naast deze tijdelijke oplossing is Rijkswaterstaat ook bezig met het in gang zetten van de reparatie van de stuw. De materialen hiervoor zijn besteld. De tijdelijke dam komt zo'n 25 meter van de stuw af te liggen, zodat er ondertussen aan de structurele oplossing gewerkt kan worden. Het duurt wel zeker een half jaar voordat de stuw gerepareerd is.

ZIE OOK: Rijkswaterstaat neemt geen schadeclaims in behandeling over stuw Grave

Schipper aangehouden
De schipper die op 29 december tegen de stuw botste, werd aangehouden. Hij is inmiddels weer vrij, maar blijft wel een verdachte in de zaak. De politie is nog steeds bezig met een onderzoek.n Zijn bloed wordt onderzocht om te kijken of hij had gedronken. De uitslag hiervan is nog altijd niet bekend, volgens de politie.
Deel dit artikel: