Gedeputeerde Bert Pauli: ‘Brabant doet het fantastisch, economische groei in 2016 was 2,5 procent ’

EINDHOVEN - Hoe is het de Brabantse economie vergaan in 2016? In welke regio’s kan de vlag uit? Waar liggen de kansen? Wat zijn de vooruitzichten voor het komende jaar? Bert Pauli, gedeputeerde economie en internationalisering, houdt in Booming Brabant de Brabantse economie tegen het licht?
“2016 was op economische gebied een fantastisch jaar voor Brabant”, provinciebestuurder Pauli gooit zijn conclusie er maar gelijk in. “De gemiddelde economische groei in Nederland was vorig jaar 2,2 procent. Brabant zit gemiddeld een stuk 2,5 procent. Dat is een mooi resultaat.”
 
Spekkoper
Zuidoost-Brabant is met 2,8 procent koploper van de provincie als het gaat om economische groei. Gevolgd door Midden-Brabant (2,4 procent), Noordoost-Brabant (2,2 procent) en West-Brabant(1,6 procent). Pauli: “Ook een uitstekend resultaat. West-Brabant moest wel van heel ver komen.”
 
Waarom doet Brabant het beter dan Nederland? Lang nadenken is niet nodig voor Pauli. “Dat heeft te maken met onze exportpositie. Brabant herbergt onder meer prachtige hightechbedrijven. In Europa is de rek eruit. Als je nog producten maakt die je aan de andere kant van de oceaan kunt verkopen, dan ben spekkoper.”
 
Een goed voorbeeld daarvan is Van der Lande uit Veghel, vindt Pauli. “Hun producten zie je op bijna alle luchthavens ter wereld. Het bedrijf vergrootte vorig jaar de omzet met bijna veertig procent.” Daarnaast roemt de provinciebestuurder grote Brabantse bedrijven als VDL en ASML. “Die werken samen met honderden mkb-bedrijven in de provincie.”
 
Laagste werkloosheid
Een belangrijke graadmeter voor economische groei is het aantal banen. “De werkloosheid in Brabant is vorig jaar met negentien procent gedaald”, zegt Pauli. En niet zonder trots. “We hebben de laagste werkloosheid van het land.”Dat komt aan de ene kant omdat Brabantse economie conjunctuurgevoelig is. “Gaat het slecht, dan krijgen we de eerste klappen. Gaat het goed, dan plukken we daar ook de vruchten van. Daarnaast zijn vier van de tien grote bedrijven die zich in Nederland wilde vestigen, in Brabant neergestreken. Dat levert ook veel werkgelegenheid op.”
 
Goedgevulde orderportefeuille
De snelle stijging van de Brabantse economie mag volgens Pauli voor een groot gedeelte op het conto van de bedrijven zelf worden geschreven. “In tijden van crisis is geld en tijd geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe producten. Daar hebben we ons succes deels aan te danken. Onze orderportefeuille is goed gevuld, de internationale contacten zijn prima en mkb-bedrijven in Brabant werken steeds meer samen met andere bedrijven om hun producten in de markt te zetten.”
 
De toename van het aantal banen was ook goed nieuws voor bijvoorbeeld de medewerkers van Philip Morris uit Bergen op Zoom. “Ongeveer tachtig procent heeft dankzij een actieplan weer een baan gevonden. Daarnaast komt het motoronderhoud van de F-35 naar Woensdrecht. Dat gaat duizenden banen opleveren.”
 
Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.