Eerste jaarcijfers Philips Lighting sinds de afsplitsing van het moederbedrijf

EINDHOVEN - Philips Lighting heeft de omzet in 2016 met bijna vijf procent zien dalen naar 7,1 miljard euro. Ook de winst nam af van 240 miljoen euro in 2015 naar 185 miljoen vorig jaar. Het grootste verlichtingsbedrijf ter wereld presenteerde maandag de eerste jaarcijfers sinds de afsplitsing van het moederbedrijf Koninklijke Philips Electronics.
De winst werd voor 41 miljoen euro gedrukt door de kosten van de afsplitsing van het moederbedrijf in Amsterdam. Ook nam het bedrijf in 2016 wereldwijd afscheid van ruim 3000 medewerkers. Op 27 mei 2016 ging Philips Lighting naar de beurs. Het moederbedrijf houdt zich voortaan bezig met de ontwikkeling van gezondheidstechnologie, maar is nog wel voor 70 procent eigenaar van Philips Lighting.

Verdiensten
Ondanks de lagere omzet en nettowinst is bestuursvoorzitter Eric Rondolat positief over de resultaten. Volgens hem zijn de verdiensten op de producten van Philips Lighting met bijna 10 procent toegenomen. Rondolat verwacht dat de verdiensten in 2017 verder zullen stijgen en dat ook de omzet weer omhoog zal gaan.


Philips Lighting is voortgekomen uit de industriegroep Licht, een groep die tot de eerste hoofdactiviteiten van de oorspronkelijke gloeilampenfabriek uit 1891 behoorde. In mei 2015 stemde de meerderheid van de aandeelhouders in met de verzelfstandiging van de divisie. Philips Lighting, met hoofdkantoor in Eindhoven, heeft fabrieken in 22 landen en verkoopkantoren in zeventig landen.


Dalende omzet en winst
In 2015 maakte het bedrijf een omzet van 7465 miljoen euro. De winst over dat jaar bedroeg 240 miljoen euro. Het bedrijf had eind 2015 bijna 38.000 werknemers.

De kwartaalcijfers in 2016 lieten vergeleken met een jaar eerder een trend zien van een licht dalende omzet en winst. Vooral de omzet van de traditionele lampendivisie nam af, daar stond tegenover dat het bedrijfonderdeel led-verlichting een omzetstijging liet zien. Verder werden de resultaten van Philips Lighting in 2016 gedrukt door reorganisatie- en afsplitsingskosten.