Peerke Donders had geen lepra: ‘Dit draagt zeker bij aan heiligverklaring’

PARAMARIBO - De Tilburgse priester Peerke Donders had geen lepra, ondanks dat hij bijna dertig jaar tussen leprapatiënten op Batavia in Suriname werkte en leefde. Dit blijkt uit onderzoek van zijn stoffelijke resten die in de basiliek in Paramaribo liggen en uit speciaal DNA-onderzoek. Dit feit zou zijn heiligverklaring een stapje dichterbij kunnen brengen.
Al jaren zijn mensen op zoek naar een wonder om Peerke Donders, die in 1887 stierf, heilig verklaard te krijgen. De priester werd in 1982 al zalig verklaard nadat hij een wonder verricht zou hebben. Voor een heiligverklaring is een tweede wonder nodig.

Is het een wonder?
Op de vraag of het een wonder is dat hij de ziekte niet kreeg, zegt wetenschapper Jaap van Dissel geen antwoord te hebben. Hij is van het Leids Universitair Medisch Centrum en deed het onderzoek naar Donders samen met George Maat. Ze kregen toestemming van de bisschop van Suriname en andere autoriteiten.

ZIE OOK: Hoe Peerke Donders na zijn dood een tweede wonder kan verrichten

Wat vast staat, is dat iemand die zo'n lange tijd met leprapatiënten in aanraking komt een grote kans heeft dat hij of zij de ziekte zelf ook krijgt.

'We hebben nu bewijs'
De Stichting Petrus Donders is al jaren bezig om de Tilburger heilig te laten verklaren. De voorzitter van de stichting, Denis Hendrickx, is dan ook blij met de onderzoeksresultaten. “Het draagt er zeker aan bij, want we hebben nu formeel bewijs”, zegt hij.

Of het echt een wonder genoemd mag worden, weet Hendrickx ook niet. "Het is in ieder geval weer een feit dat toegevoegd kan worden aan de lijst met wat er zo bijzonder is aan Peerke Donders."
Meer over dit onderwerp:
peerke donders lepra onderzoeken