‘Dit is puur racisme’, Bossche studente verbijsterd over besluit president Trump

31 januari 2017 om 10:05
nl
“Dit is heel erg verdrietig, teleurstellend en verwerpelijk”. Sara Mir uit Den Bosch heeft grote moeite met het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om mensen uit een aantal landen te weren. Eén van die landen is Iran en laat de Bossche rechtenstudente nu ook een Iraans paspoort hebben.
Profielfoto van Stephen Bell/Hans Janssen
Geschreven door
Stephen Bell/Hans Janssen

Hiermee is ze niet meer welkom in de Verenigde Staten en dat terwijl ze met medestudenten juist een reis naar New York heeft georganiseerd.
Hulp bij regelen visumSara studeert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Wat de situatie nog wranger maakt: toen ze nog studeerde in Tilburg hielp ze buitenlandse studenten nog bij het regelen van hun visum. Nu staat ze zelf voor een gesloten deur. De invloed van Trumps omstreden reisverbod voor mensen uit zeven islamitische landen naar de VS reikt dus ook tot Brabant.  
Sara Mir is geboren en getogen in Den Bosch, heeft een Nederlandse moeder en een Iraanse vader, die al 31 jaar in Nederland woont. Om haar familie in Iran te kunnen bezoeken (“ik vind dat heel belangrijk”), heeft ze haar Iraans paspoort behouden.
Echte redenGevolg hiervan is nu wel dat de 22-jarige Bossche tussen wal en schip is geraakt en de VS niet in mag. “Ik ga dinsdagmorgen naar het consulaat in Amsterdam, omdat ik erachter wil komen wat de echte reden is dat ik in Amerika niet word toegelaten. Een officiële uitleg heb ik nog niet gekregen, ik word alleen maar verwezen naar een link op de site van de ambassade”, vertelt Sara.
“Ik heb 160 euro voor een visum betaald, dus ik hoop dat er iets uit komt. Laat ‘Amerika’ naar individuele gevallen kijken in plaats van iedereen met een bepaalde afkomst in één hokje te stoppen. Ik heb het gelukkig nooit eerder meegemaakt, maar dit is puur racisme. Dit doet pijn,” aldus de studente. “Ik hoop in ieder geval dat mensen hierover lezen en erover nadenken als ze in maart naar de stembus gaan.”
PositiefDoor alle commotie vraagt ze zich af of ze überhaupt nog het land in wil. Ondanks alles blijft ze mede door ondersteunende berichten uit haar omgeving en social media positief. “Ik heb nog geen enkele vervelende reactie gehoord en dat ondersteunt me echt."
"Wat de reis betreft: een deel van de kosten hoop ik via de vliegmaatschappij en mijn annuleringsverzekering terug te krijgen. Mochten de andere studenten wel afreizen: ik kan ze niets kwalijk nemen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.