Dit is Aydin C.: een 'filosoof', die het liefst anoniem door het leven gaat

7 februari 2017 om 01:05
nl
"Hoe minder mensen je kent, hoe minder problemen." Dat verklaarde Tilburger Aydin C. eerder tegenover de politie over zijn anonieme bestaan. De rechtbank gaf maandag aan de hand van deze verklaringen meer inzicht in de persoon Aydin C. We wisten tot nu toe heel weinig van de van afpersing beschuldigde Tilburger.
Profielfoto van Mathijs Pennings
Geschreven door
Mathijs Pennings

C. groeide op in een gezin van vier kinderen, zo blijkt. Zijn moeder komt uit Turkije, maar hij is zelf geboren in Tilburg. Hij ging daar ook naar school, maar maakte de havo niet af. Later verloor hij om onduidelijke redenen het contact met zijn twee broers en zijn zus.
Zijn moeder is moslim en draagt een hoofddoek. Maar zijn ouders dwongen de religie niet aan hem op.
FilosofischVolgens zijn twee beste en enige vrienden was C. vooral veel bezig met filosofie. "Hij las veel, vooral Plato en meer filosofische boeken. Hij ging naar Egypte om daar een boek te schrijven over filosofie", zo verklaarde een van zijn vrienden.
LEES OOK: Aydin C. pinde in Oisterwijk en Tilburg duizenden euro's van slachtoffers
Het filosofisch denken maakte dat C. geen relaties of seks nodig had. Zijn vrienden spraken dan ook zelden met C. over die onderwerpen. C. verklaarde daarover dat hij populair was op school en veel aandacht van meisjes had. Maar dat hij vrij wilde zijn en niet wilde trouwen en geen kinderen wilde. Daarom zou hij alleen korte relaties met vrouwen hebben gehad.
Gitaar als hobbyDe Tilburgse verdachte hield van de natuur en van alles wat leeft. Daarom wandelde hij volgens zijn vrienden graag. Ook speelde hij graag gitaar. Dat deed hij bij supermarkten voor geld, maar ook als hobby. Guns 'n Roses en Nirvana. Maar hij improviseerde ook.
C. wilde straaljagerpiloot worden, maar dat ging niet vanwege zijn slechte ogen. Hij was 17 jaar oud toen zijn vader overleed. Toen ging Aydin van school af om te werken voor het gezin. Want het gezin had weinig geld. Hij werkte in kassen en in een magazijn. Het geld dat hij verdiende, gaf hij deels aan zijn moeder. Ook kocht hij er met een vriend sloopauto’s van. Ze startten een handeltje. Later repareerde hij computers voor anderen en zette hij er software op. Ook bouwde hij websites voor bouwbedrijven en voor een shoarmazaak.
Alles kwijt Het ging mis toen C. dertigduizend euro investeerde in een bedrijf van een Turkse kennis. "Dat geld zag u nooit meer terug”, zo zei de rechter tegen Aydin C. Hij raakte alles kwijt: zijn huis in Rotterdam en zijn klusbedrijf. Dat was in de periode 2009/2010. Daarna leende hij geld van de Turkse maffia, de Grijze Wolven. Hij deed zaken met ene Murat. Maar hij kon de geleende achtduizend euro niet terugbetalen. Hij was bang voor deze Murat en ging een anoniem leven leiden.
C. heeft in Nederland nog geen strafblad, maar hij is in België veroordeeld voor fraude. Hij krijgt een jaar cel. Onduidelijk is of hij die straf heeft uitgezeten. Zijn vrienden omschrijven C. als een behulpzaam en rustig persoon. "Hij houdt er niet van om anderen kwaad te doen." De twee vrienden kunnen dan ook niet geloven dat C. schuldig is aan zaken als afpersing en kinderporno.
Pieter Baan Centrum Omdat Aydin C. weigerde mee te werken aan psychologisch onderzoek, werd hij op last van de rechter opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Daar werd hij geobserveerd door gedragsdeskundigen. Die ontdekten geen psychische stoornissen. Omdat C. niet mee wilde werken, konden ze echter geen goede diagnose stellen.
Wel omschrijven de deskundigen hem als 'gemiddeld intelligent', 'aardig' en 'beleefd'.
Dit verhaal is gebaseerd op basis van verklaringen van Aydin C., die maandag werden voorgelezen in de rechtszaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.