Provincie stelt 1,6 miljoen euro beschikbaar voor kunst

DEN BOSCH - Het provinciebestuur gaat dit jaar 1,6 miljoen euro beschikbaar stellen voor kunst. Het geld is dit jaar ook bestemd voor amateurkunst, kunstonderwijs en het behoud van cultureel erfgoed.
Het geld komt er via de zogenoemde impulsgeldenregeling. Die was tot nu toe speciaal voor vernieuwingen in de professionele kunstsector en voor kunstinstellingen die goed ondernemingsschap tonen. Dat wil zeggen dat zij proberen ook zelf geld te verdienen. De provincie gaat ook crowdfundingacties financieel ondersteunen.

Positieve ervaringen
De provincie ondersteunt al langer kunstinstellingen nu de rijksoverheid dat steeds minder doet. De ervaring met deze regeling was tot nu toe positief, daarom gaat de provincie er mee door.

Op basis van opmerkingen uit de cultuursector is de regeling wel wat aangepast. Er is nu ook geld voor amateurkunst, kunsteducatie en erfgoed. De procedure is ook eenvoudiger gemaakt zodat aanvragen sneller worden behandeld.

Kennisvouchers
In de regeling is ook 200.000 euro beschikbaar voor zogenoemde kennisvouchers. Bijvoorbeeld een fotoclub kan een bedrag krijgen als die club een lezing wil organiseren waar de leden iets van kunnen leren. Maar ook een amateur beeldhouwer kan geld krijgen voor begeleiding door een professional.
Deel dit artikel: