Geen geld, geen eten, maar wel een microfoon: verslaggever is één dag dakloos

BREDA - Wat maak je mee als je op straat leeft? Waar kan je terecht? Wie helpt je? En zijn de mensen op straat een beetje gelukkig? Dat zijn vragen waar de meeste mensen geen antwoord op hebben. Gelukkig maar want dat wil zeggen dat je een dak boven je hoofd hebt.


Verslaggever Floyd Aanen leefde dinsdag een dag op straat in Breda. Geen geld, vervoer en eten, maar wel een microfoon.

Er zijn in Breda een aantal instanties die zorgen voor daklozen. Floyd ging langs die instanties om zich aan te melden en te kijken wat zij allemaal kunnen doen voor hem.

Verkleed als dakloze?
Met dikke kleding aan en een muts op, ging Floyd dinsdagochtend de straat op. "Ik was gekleed in een outfit die voor mijn gevoel past bij een dakloze", vertelt hij. Daar werd hij meteen op aangesproken door medewerkers van Stichting Maatschappelijke Opvang Breda (SMO). "Dus jij hebt je verkleed als dakloze vanochtend?"

Dát was voor de verslaggever een ware eyeopener. "Dé dakloze bestaat helemaal niet. Het kunnen mensen zijn in een pak of in meer praktische kleding. Ze hebben nog echt wel hun eigen stijl", vertelt Floyd.


Geen geld, maar een boks
De reacties van de mensen op straat spraken boekdelen. Door veel voorbijgangers werd Floyd genegeerd óf raar aangekeken. De daklozen respecteerden hem. "Normaal gesproken vragen ze mij om geld, nu kreeg ik een boks van ze."

Een leerzame dag dus voor Floyd, waarin hij ruim 15 kilometer liep en de hele dag leefde op koffie en één gevulde koek. "Wat ik het mooiste vond? Het besef dat in Breda veel initiatieven zijn die mensen op straat helpen. Ze laten daklozen niet barsten, dat is zo mooi om te zien."

Meer over dit onderwerp:
kriskras kris kras daklozen zwervers breda
Deel dit artikel: