De leut is al goed voelbaar: Wagetjes kijken op de Brabantse Wal

LEPELSTRAAT/HALSTEREN/BERGEN OP ZOOM - Nog drie nachtjes slapen voor carnaval losbarst. En de 3 Uurkes Vurraf natuurlijk. Zo in de dagen in de aanloop is er overal wel wat te doen. Een van de drukbezochte evenementen in de aanloop naar carnaval is 'Wagetjes Kijken' in Bergen op Zoom en in meer plaatsen op de Brabantse Wal.

Scholieren bezoeken in de ochtend sommige bouwloodsen in de dorpen. Vanaf het middaguur trekt een aanhoudende stroom krabben naar het havenkwartier, waar het 's avonds volop feest is.Conterscherp
De loodsen van de meeste clubs staan op het Conterscherp bij de haven. Wagenbouwers laten daar zien wat ze dit jaar hebben gemaakt. Ze verkopen er insignes en tappen een pilsje, om de clubkas te spekken.

Ook in Halsteren en Lepelstraat tonen ze alvast wat wij te zien krijgen.Hun creaties tonen ze dinsdag op Omroep Brabant TV. Want dan trekt de optocht door Bergen op Zoom en kun je het thuis meebeleven.


Leut in de bouwkotten of ook tranen?
Kriskras is in het spoor van de leut vandaag. Willem-Jan Joachems bezoekt de bouwkotten. Mooie dag bij voorbaat: 22 februari is twee keer 11.Maar het weer is niet zo fraai: wind en regen. Dat is al een tegenslag. Als het daarbij blijft dan is het nog te overzien. Het is erger als bouwsels nog niet af zijn of niet werken.

Te weinig vrijwilligers
Er kunen ook te weinig bouwers zijn, want soms heeft een club te weinig handjes. Ook een gespreksthema waar menig club wat over kan vertellen.

De Bergse club d'Utselaers kampt er al jaren mee. Ze hebben zes bouwers en dat is maar net vol te houden. Als je in april begint met bouwen redden ze het, is de boodschap uit hun bouwkot. Hun wagen vol pinguins is hoe dan ook klaar.


Deel dit artikel: