Video

Duur en onpraktisch maar vrolijk en opvallend! Italiaans design in het Stedelijk Museum Den Bosch

22 februari 2017 om 12:44
nl
Vrolijk en kleurrijk. Zo mag je de eerste Bossche expositie van de nieuwe SMS-directeur Timo de Rijk wel noemen. Hij koos voor een tentoonstelling met Italiaans design uit de vorige eeuw. En daarmee haalt hij tegelijk een stukje Bossche geschiedenis naar boven. In 1984 waren in die stad voor het eerst in Nederland de befaamde Italiaanse Memphismeubelen te zien. Ook toen al was Timo de Rijk erbij... nog wel mét zijn moeder.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Wie binnenkomt, loopt meteen tegen een stukje king-size gazon aan. Dikke grassprieten van een meter hoog staan dicht tegen elkaar op een veldje van nog geen meter in het vierkant. Ze zijn van soepele kunststof. Het is een stoel, vertelt Timo de Rijk; de bedoeling is om je op de sprieten te gooien en dan langzaam naar een comfortabel positie te zakken.
[tweet:https://twitter.com/PPWindhorst/status/834333024238059520]
Zitten mag nietDemonstreren kan hij het niet. De stoel die ooit zo'n 15.000 gulden kostte, is nu een kwetsbaar museumstuk waar je alleen maar naar mag kijken. "Ik denk dat het leuk is om te proberen," denkt de museumdirecteur hardop. "Maar écht gras ligt waarschijnlijk lekkerder".
Nederland heeft veel beroemde vormgevers voortgebracht maar de tentoonstelling in Den Bosch maakt duidelijk dat het levensgevoel in Italië anders was. Bij de voorwerpen die Timo de Rijk bij elkaar heeft gezet, lijken gebruiksgemak of goede smaak nauwelijks een rol te spelen. Kijk maar naar de kunststof kapstok in de vorm van een cactus... veel kan je er niet aan ophangen maar het ding zorgt wel vooor een spontane lachbui, net als de stoel - of misschien kan je hier dan beter ziitelement zeggen - die lijkt op de uit het zand stekende bovenkant van een Romeinse zuil.
[tweet:https://twitter.com/PPWindhorst/status/834331678193680384]
Het leven vieren"Italiaans design ging toen niet over gebruiksgemak,"zegt De Rijk. "Het ging erom het leven te vieren en dat mocht ook best wat kosten".
Hij loopt door de tentoonstelling heen naar de Carlton, een boekenkast van Ettore Sottsass die ooit voor bijna 20.000 gulden te koop was. Ook hier geldt, praktisch is de kast niet maar wel heel erg vrolijk en opvallend. "Als deze in je kamer staat, trekt - ie alle aandacht naar zich toe," aldus De Rijk.
[youtube:https://youtu.be/iMDwp03xDvI]
Naar Den Bosch De kast was in Nederland in 1984 voor het eerst in het Bossche te zien op een tentoonstelling die de inmiddels overleden museumdirecteur Yvonne Joris had georganiseerd. "Zij was de eerste die in Nederland deze Italiaanse meubels liet zien," zegt Timo de Rijk nu. "Iedereen wist dat je daarvoor naar Den Bosch moest".
[tweet:https://twitter.com/PPWindhorst/status/834333024238059520]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.