KNMI waarschuwt voor westerstorm, zware windstoten tot wel 120 kilometer per uur

DE BILT - Zet je schrap. Het stormt donderdagavond. Op het weerstation in Eindhoven werden begin van de avond windstoten van honderd kilometer per uur gemeten. Deze stoten worden als ‘zeer zwaar’ bestempeld en zijn zeldzaam in het binnenland Het KNMI heeft code oranje afgegeven.

Het verkeer kan behoorlijk last hebben van de windstoten. Rijkswaterstaat adviseert mensen hun reis uit te stellen als dit mogelijk is. Er worden nog windstoten tot wel 120 kilometer per uur verwacht.

Mensen die wel de weg op gaan moeten rekening houden met langere reistijden. Er wordt geadviseerd om weerberichten en waarschuwingen in de gaten te houden. Rijkswaterstaat is een liveblog begonnen over de 'februaristorm'.Naar
"Het is naar weer vandaag", zei Jordi Bloem van Weer.nl eerder op de dag al. Hij schatte al in dat er windkracht zeven tot acht gemeten zou worden. "Dat ervaren wij hier als storm."

Venijn in staart
"Het venijn zit in de staart van de stormdepressie. In de loop van de avond wordt het misschien al wat minder winderig. Maar echt wegtrekken doet de storm pas aan het eind van de nacht. Vrijdag overdag is het rustig weer in Brabant, met een zonnetje erbij. Met een verspreide bui en een graad of zeven. Vrij normaal voor dit jaargetijde", aldus Bloem.

Treinverkeer
Vanwege het slechte weer rijden er de hele donderdag minder treinen tussen Breda en Dordrecht en minder intercity's tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. Op het traject Oss-Den Bosch rijden minder sprinters dan gebruikelijk. Treinreizigers wordt aangeraden de weerberichten goed in de gaten te houden en de reisplanner te raadplegen.

De ANWB waarschuwt automobilisten op hoger gelegen wegen, zoals de Moerdijkbrug, rekening te houden met de harde wind, omdat die daar vrij spel heeft. "Ga je donderdagmiddag de weg op, houd dan rekening met heel veel vertraging", voorspelt Monique Broekhuizen van de ANWB.Deel dit artikel: