'Herhaling van zetten', klokkenluider Vliegbasis Eindhoven doet boekje open na vliegverbod [VIDEO]

EINDHOVEN - Er is geen verbetering in de manier waarop de nieuwe commandant van Vliegbasis Eindhoven omgaat met de klokkenluiderszaak, dat zegt de klokkenluider, Victor van Wulfen, zelf. Van Wulfen constateert een herhaling van zetten nu hij een vliegverbod heeft gekregen. Dat zegt hij in gesprek met Omroep Brabant.
Victor van Wulfen bracht in 2009 misstanden over de vliegveiligheid op de militaire luchthaven naar buiten. Wat volgde was een jarenlange strijd met Defensie waarin hij werd weggezet als psychiatrisch patiënt. Uiteindelijk kreeg hij eerherstel en ging hij bij de kustwacht aan de gang, dat ook onder verantwoordelijkheid van Vliegbasis Eindhoven valt.  

Begin deze maand kreeg hij ogenschijnlijk uit het niets een vliegverbod. Voor de tweede keer zit de klokkenluider thuis en voor hem voelt het alsof de geschiedenis zich herhaalt.

Kritisch
Sinds zijn eerherstel liet hij zich op social media en in interviews een aantal keer kritisch uit over Defensie. Van Wulfen meent dat dit de reden is dat hij nu een vliegverbod heeft gekregen. "Met name binnen Vliegbasis Eindhoven wordt er nog steeds naar mij gekeken als iemand die meldingen heeft gedaan die niet gegrond waren. Terwijl er is bewezen dat er heel veel loos was."

LEES OOK: Minister gooit het op emotie om vliegverbod klokkenluider uit te leggen

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie, verantwoordelijk voor de vliegbasis, benadrukte woensdagmiddag tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer dat het niet om een vliegverbod gaat. Zij stelt dat hij uit het rooster is gehaald omdat er sprake zou zijn van 'veel emotie'. Ter illustratie haalt zij stress, echtscheiding of ziekte aan.

Daar heeft Van Wulfen bepaald geen last van. Hij is net verhuisd naar een mooi huis in Heeswijk-Dinther met zijn vriendin die hem 'door dik en dun' steunt. De emotie zit volgens hem bij de leiding bij Defensie en niet bij hem.

Emotie bij Defensie
Vrijdag had hij een gesprek over het vliegverbod met Elanor Boekholt-O'Sullivan, de nieuwe commandant van Vliegbasis Eindhoven. "Ik zie inderdaad veel emotie bij het bedrijf. Dat heb ik gisteren ook weer gezien. Een commandant die zegt dat ze er 's avonds over nadenkt en 's ochtends opstaat met de vraag of het wel verstandig is dat ik op de werkvloer ben en vlieg."

Dat geeft volgens Van Wulfen aan dat Defensie er ontzettend mee bezig is. "Ik zou haast willen zeggen obsessief. Dat is niet goed." Commandant Boekholt-O'Sullivan, die vorig jaar aantrad, wil vaart maken met het oplossen van de problemen op de vliegbasis. Dat zei ze in december nog bij deze zender.

Aanpak
Haar aanpak richting Van Wulfen is volgens de klokkenluider echter niet anders of beter dan de aanpak van haar voorgangers. "Basiscommandant van nu, is de commandant van toen. Niet dezelfde persoon, maar ze doet precies hetzelfde. Daar gaan mijn nekharen van overeind staan."

 

"Bewoordingen die worden gebruikt in brieven zijn identiek aan documenten van die tijd", doelt Van Wulfen op de eerste keer dat hij de misstanden naar buiten bracht. "Sommige dingen lijken wel te zijn overgeschreven. Het is ook een herhaling van zetten dat ik eerst een vliegverbod krijg en dat ze pas daarna een gesprek willen."

Grote sociale schade
Inmiddels spreekt de klokkenluider van de klassieke klokkenluidersbehandeling die hij weer geniet, met alle gevolgen voor zijn privéleven van dien. "Dat mag Defensie zich dondersgoed in de oren knopen, wat je mensen aandoet en hoe groot de sociale schade is."

Op 6 maart dient een kort geding over het vliegverbod. Van Wulfen zou terug willen naar de kustwacht als zijn vliegverbod wordt opgeheven "maar ze werken zo bewust toe naar een onwerkbare situatie dat ik wel mijn antennes uit heb staan." Mocht er een alternatief komen voor de klokkenluider, dan zou hij dat 'serieus overwegen'.

"Ik wilde vroeger F16-piloot, astronaut of parlementariër worden. F16-piloot is gelukt, astronaut zal niet meevallen, maar parlementariër lijkt me nog steeds leuk." Van Wulfen heeft zich onlangs aangesloten bij D66. "Mijn klokkenluiderszaak heeft me best wat relevante ervaring opgeleverd."