Het is eind februari en PSV speelt al niet meer mee om de prijzen, hoe kan dat?

EINDHOVEN - Na de nederlaag tegen Feyenoord is een derde titel op rij uit zicht voor PSV. Eind februari is daarmee de laatste kans op een prijs verkeken, eerder werden de Eindhovenaren uitgeschakeld in de Champions League en KNVB Beker. Hoe is het mogelijk dat PSV zo vroeg in het seizoen nergens meer om speelt?

"Dat is deels een mentale kwestie", zegt Paul Post, PSV-watcher namens Omroep Brabant. "Na twee titels was de echte gretigheid verdwenen, het ontbrak aan honger. Zoals je die bij Feyenoord wel zag afgelopen zondag en eigenlijk het hele seizoen al. Bij de Rotterdammers wilden ze door muren gaan, dat ontbreekt dit seizoen bij PSV."

Marcel Brands, technisch directeur van PSV, denkt ook dat de huidige selectie niet hongerig genoeg is op dit moment. "Feyenoord was wel bereid om tot de bodem te gaan. Wij kwamen daarin een stuk minder voor de dag", zei hij tegenover de NOS.

Volgens Post is er naast het mentale aspect nog een probleem geweest. "PSV heeft de beste selectie. Althans, dat is ze door iedereen wijsgemaakt. Ze zouden de beste selectie hebben en daar zijn ze zelf in gaan geloven. Maar dat is helemaal niet zo. En daarbij hebben de dragende spelers niet gebracht wat er van ze verwacht kon worden. Jongens als Andrès Guardado en Luuk de Jong, maar ook spelers als Hector Moreno en Davy Pröpper hebben hun status niet waar kunnen maken."

ZIE OOK: PSV afgehaakt in titelstrijd na (Hawkeye-)nederlaag bij Feyenoord [LIVEBLOG]

Verbijstering over uitleg PSV-spelers
De spelers waren zondag in De Kuip de eerste tien minuten 'onder de indruk'. "De afgelopen jaren heeft deze groep veel ervaring opgedaan. In de competitie, maar vooral ook in de Champions League. Ik was echt verbijsterd dat meerdere spelers dat na afloop vertelden en dat ook Cocu het zei. Dan zit er toch iets niet goed."

In de winterstop is er een extra probleem ontstaan. Luciano Narsingh en Florian Jozefzoon werden verkocht, er kwam geen nieuwe vleugelaanvaller. "Daar gaat het mis. Steven Bergwijn is nog te wisselvallig. Er is nu ook maar één systeem mogelijk en dat is vrij voorspelbaar. In de eerste weken na de winterstop viel dat nog niet op omdat de wedstrijden gewonnen werden, maar dat was ook met veel kunst- en vliegwerk."

ZIE OOK: PSV heeft nu al meer punten verspeeld dan in hele vorige competitie

Wat moet er nu gebeuren?
Vol gaan voor de tweede plaats of alleen nog kijken naar volgend seizoen?  "Het is hinken op twee gedachten", geeft Post aan. "De afstand op Ajax is inmiddels ook heel groot. PSV moet thuis in ieder geval winnen van de Amsterdammers. Als de kans dan komt om tweede te worden, moet je die niet door de vingers laten glippen. Maar het is nu ook het moment om door te selecteren. Spelers als Steven Bergwijn en Jorrit Hendrix, en wat er uit de jeugd komt, meer speeltijd gunnen. Dan beginnen ze volgend jaar met meer bagage."

Sowieso moet er achter de schermen gewerkt worden aan de selectie van volgend jaar. "Moreno, Guardado, Pröpper en ook spelers als Jeroen Zoet, Jetro Willems en Santiago Arias kunnen vertrekken. Ik zeg niet dat ze alle zes komende zomer weg gaan, maar ik denk wel dat meer dan de helft vertrekt. Dat kun je deels opvangen met jonkies, maar er moeten ook nieuwe spelers komen. En dan moeten er ook spelers gehaald worden met karakter."
Meer over dit onderwerp:
psv voetbal eredivisie
Deel dit artikel: