Jan (67) gaat wildwaterkanoën in de Grand Canyon: ‘Een mooie afsluiter van mijn carrière’

WAARLE - Jan Knuivers (67) en zijn twee zoons vertrekken volgende week naar Amerika voor het avontuur van hun leven. Samen met zeven andere wildwaterkanoërs en rafters uit Brabant reizen ze af naar de beroemde kloof van de Grand Canyon om deze te bevaren.

Een tocht van maar liefst 440 kilometer, die wordt afgelegd in drie weken tijd. En dat is nog een hele onderneming. De groep moet namelijk al die tijd zelfvoorzienend zijn. Eten, kleding, tenten, alles moet mee. Er gaat zelfs een mobiele wc mee in een van de rafts.

Oudste van de groep
Jan Knuivers kanoot al heel zijn leven, zijn zoons hebben de passie van hem overgenomen. Jan is tijdens de tocht in Amerika de oudste van het gezelschap, zijn zoon Jeroen van 21 is de jongste. Al met al een bijzondere ervaring voor de sportieveling, zijn zoons en de rest van de groep.

Geheel ongevaarlijk is de tocht natuurlijk niet, maar volgens de ervaren kanoër is het een beetje als een bergbeklimmer die de Mount Everest beklimt. Voor kanoërs en rafters is de Colorado-rivier het hoogtepunt. “Het leek me een mooie afsluiter van mijn carrière als kanoër.”

Dat de Brabanders de tocht überhaupt mogen maken, is al bijzonder. De rivier mag slechts door een beperkt aantal actievelingen worden gevaren. Hiervoor moet je speciaal toestemming krijgen, via een loting.

95 stroomversnellingen
Op 10 maart begint het gezelschap van de Volmolense Kano Club aan de tocht waarbij ze in totaal ruim 95 stroomversnellingen en golven van een hoogte tot vijf meter gaan trotseren.
Deel dit artikel: