Video

Opgravingen bij Kamp Vught moeten de verhalen rond het concentratiekamp tastbaar maken

1 maart 2017 om 15:26
nl
Binnen een uur na de start van de opgravingen bij Kamp Vught is de eerste vondst al gedaan: een kogelhuls waarschijnlijk uit de kamptijd. Maandag begonnen archeologen met de opgravingen waarbij stukje voor stukje de grond wordt afgegraven en gezeefd.
Profielfoto van Heijster1 Saskia van
Geschreven door
Heijster1 Saskia van

Bij het Nationaal Monument Kamp Vught hopen ze vliegtuigresten te vinden. Die zouden er kunnen liggen omdat de zoekplaats op een plek is waar vroeger het spoorlijntje lag.
TastbaarMaar ook persoonlijke spullen van de gevangenen hopen ze er te vinden. Alles wat de verhalen over het kamp tastbaar kan maken. "Omdat je op deze manier toch weer heel andere bronnen van informatie kunt aanboren", zegt Jeroen van den Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught. "Dat kan ons een deel van het verhaal vertellen dat aan deze plek verbonden is."
Eerder werden ook al opgravingen gedaan in andere concentratiekampen. Zo werden bij Kamp Westerbork onder meer sigarettenpijpjes, haarkammen en brilmonturen gevonden.
NaamplaatjeArcheoloog Ivar Schute die nu bij Kamp Vught de opgravingen leidt, werkte eerder ook al aan opgravingen in ondermeer het Poolse vernietigingskamp Sobibór. Daar werden ook Nederlandse Joden naartoe gebracht. Ondermeer een kindertransport uit Kamp Vught. In Sobibór vond hij ook naamplaatjes van die kinderen en dat kwam wel binnen. "Als je daar maanden aan het graven bent, word je een soort van gehard, maar als je dan een naamplaatje vindt dan heb je onmiddelijk die emotionele connectie met dat slachtoffer. Dan stop je gewoon. Dan stopt even de hele opgraving."
Overigens wordt niet overal op het terrein gegraven. Bijvoorbeeld rondom het crematorium. Directeur Van den Eijnde: "Het is niet uit te sluiten dat daar in de buurt nog stoffelijke overschotten liggen. Dus die laten we met rust."
Noordbrabants MuseumDe opgravingen waren een idee van het Noordbrabants Museum. Daar zullen de vondsten ook in eerste instantie te zien zijn in de expositie 'Opgegraven strijd'. Als 14 mei de expositie daar afgelopen is, komen de bodemvondsten weer terug naar Vught waar ze opgenomen worden in de collectie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.