‘Nauwkeurigheid van een millimeter bij doellijntechnologie is verkeerd argument’

EINDHOVEN - Het winnende doelpunt bij Feyenoord-PSV blijft de gemoederen bezig houden. KNVB-directeur Gijs de Jong is blij met de technologie. Volgens de voetbalbond is er een foutmarge van een millimeter. Peter de With, hoogleraar videotechnologie van de Technische Universiteit Eindhoven, denkt dat het eerder richting een centimeter gaat.
De With benadrukt dat het een goed systeem is, maar de marge waar de KNVB het over heeft kan niet kloppen. “In een labomgeving kun je het testen, maar dan zijn de doelpalen recht en is de doellijn nauwkeurig. In de werkelijkheid is dat anders. Dan heb je met grotere marges te maken. Een doellijn wordt getrokken door een kalkmachine, op gras dat niet glad is en waarvan sprietjes alle kanten op staan. Doelpalen staan ook nooit honderd procent recht. Daardoor is de berekening van de doelpositie veranderlijk, waardoor de doellijn in het model verschuift. Dit geeft foutmarges in de exacte positie van de doellijn.”‘Een centimeter is wel nauwkeurig’
Volgens De With is HawkEye wel een betrouwbaar systeem. “Het is in de tenniswereld begonnen. Maar daar heb je een gladde vloer, scherpere lijnen en minder spelers op het veld. Dat maakt het systeem een nauwkeuriger model. In het voetbal is het duidelijk lastiger. Je hebt te maken met meer spelers, maar ook met het weer. Het licht speelt ook een rol. Als de keeper een hand en arm op de bal heeft, dan schat het systeem waar het centrum en waar de rand van de bal is. Daar zitten toleranties in.”

De With is voorstander van het systeem, maar wil vooral dat de berichtgeving klopt. “De KNVB heeft het over een millimeter. Dat is een onzinargument. Wat ze zeggen moet wel kloppen. Het gaat eerder richting een centimeter. En dat is nog steeds betrouwbaar genoeg voor een werkbare oplossing die het duidelijk beter doet dan de gemiddelde keuzes die scheidsrechters maken in dit soort gevallen.”‘Trots dat wij in Nederland voorop lopen’
“Zondag bij Feyenoord-PSV was uiteindelijk iedereen zeer gelukkig met Hawkeye, de waarheid won, kun je zeggen”, schrijft De Jong in zijn column op de website van de KNVB. “Het voetbal wordt eerlijker. Video-arbitrage is weer een volgende stap op weg naar de grootst mogelijke zuiverheid in het betaald voetbal. De sport wordt er beter van en ik ben er echt heel trots op dat wij in Nederland voorop lopen in deze ontwikkeling.”

De kosten zorgen ervoor dat de KNVB nog niet in alle stadions de technologie gebruikt. “De camera’s, die op hoogte hangen, zijn duur. Het zou nog mooier zijn om de camera’s te integreren in het doel. Dat maakt het nog nauwkeuriger, maar het is misschien ook nog wat duurder. Maar dat probleem verloopt met de tijd. Bestaande technologie wordt ieder jaar goedkoper.”
Meer over dit onderwerp:
psv doellijntechnologie knvb eredivisie voetbal