Archeologen speuren bodem af in voormalig concentratiekamp Vught

VUGHT - In kamp Vught zoeken archeologen naar sporen van het concentratiekamp, waaronder de voormalige spoorlijn. Resten van een gruwelijke plek tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De opgravingen bij het Nationaal Monument Kamp Vught zijn woensdag begonnen en duren vijf dagen. Iedereen kan komen kijken. Er is ook een livestream waarop je alles kan meebeleven als er gegraven wordt.Verhaal
Verslaggever Willem-Jan Joachems kijkt voor de rubriek Kriskras mee op het terrein en vraagt zich af wat er ligt, wat er nog meer kan liggen en wat die spullen voor verhaal vertellen over het duistere verleden van kamp Vught.Het komt zelden voor in ons land dat er gegraven wordt naar sporen uit de twintigste eeuw. De opgraving maakt deel uit van de tentoonstelling Opgegraven Strijd in het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch.

De leiding van de opgraving in Vught is in handen van 'Holocaust-archeoloog' Ivar Schute. Hij kwam eerder in  het nieuws omdat hij meewerkte aan opgravingen in Westerbork vernietigingskamp Sobibor en daar bijzondere vondsten deed.Duizenden gevangenen
Kamp Vught was het enige SS-concentratiekamp buiten Nazi-Duitsland. Er zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 30.000 mannen, vrouwen en kinderen gevangen.

Naast 12.000 joden, werden er ook Sinti en Roma, Jehova's, zwervers, gijzelaars, politieke gevangenen en criminelen gevangen gehouden. Een aantal van hen overleed in Vught door mishandeling of executie. Anderen werden gedeporteerd naar vernietingskampen en daar vermoord. Berucht zijn de kindertransporten van 1943.