Moet je als verhuurder weten dat er een drugslab in je loods zit? 4 vragen en antwoorden

EINDHOVEN - De CDA-penningmeester uit Leende, die vastzit vanwege de vondst van een drugslab in een van zijn schuren, liet woensdag via zijn advocaat weten van niets te weten. Hoe zit het eigenlijk met de verantwoordelijkheid in deze van een verhuurder? Moet hij op de hoogte zijn van wat er zich afspeelt in een loods of pand dat hij verhuurt?
We vragen het twee deskundigen. Advocaten Guido Hermanides uit Eindhoven en Laurens Vrakking uit Arnhem. Beiden lid van de Vereniging van Huurrecht Advocaten.

Moet je als verhuurder op de hoogte zijn van wat er speelt in een pand dat je verhuurt?
Guido Hermanides: "Van een eigenaar wordt verwacht dat hij weet wat er in een pand gebeurt. Je hoeft dit echter als verhuurder niet dagelijks of wekelijks te controleren."

Laurens Vrakking: "Strafrechtelijk kun je zelfs aansprakelijk worden gesteld wanneer achteraf blijkt dat er een drugslab of hennepkwekerij zat in een pand dat je verhuurt."

Is de verplichting om een pand te controleren wettelijk bepaald?
Laurens Vrakking: "Er zijn geen harde regels voor dit soort controles. Het gaat erom of je als verhuurder had moeten weten dat er iets niet klopte. Hoe meer aanwijzingen je hebt dat er iets mis zou zijn, hoe meer je als verhuurder moet verifiëren."

"Wil een huurder alleen cash betalen of doet hij er moeilijk over om zich te identificeren. Dan kun je op je klompen aanvoelen dat het niet in de haak is. Een bedrijf zonder bedrijfsplan? Reden om door te vragen en misschien zelfs af te zien van verhuur. Of in elk geval regelmatig te controleren. Krijg je van omwonenden aanwijzingen dat er iets loos zou zijn, dan moet je dat controleren of melden bij de politie."

Guido Hermanides: "Probleem is vaak dat zaken als drugslabs en hennepkwekerijen aan het zicht onttrokken worden. Zo worden stiekem doorgangen gemaakt in een pand of zelfs zeecontainers ingegraven op een erf. Er kan niet worden verwacht dat een verhuurder dit controleert."

LEES OOK: CDA-penningmeester beweert dat hij niets wist van drugslab Leende

Mag een verhuurder zomaar een pand binnenlopen om te kijken wat er speelt?
Guido Hermanides: "Vaak is in de algemene bepalingen van een huurcontract vastgelegd dat de verhuurder op gezette tijden controles mag uitvoeren. Dit bijvoorbeeld aan installaties, maar ook om te kijken of onderhoud noodzakelijk is. Daarbij zal een verhuurder ook willen controleren of dat wat er in een pand gebeurt, voldoet aan de eisen die worden gesteld in een bestemmingsplan."

Laurens Vrakking: "Daar moet je met een huurder afspraken over maken in een huurcontract. Als je dat doet, is het wel belangrijk om ook echt te gaan controleren. En ook altijd vast te leggen dat je deze controles hebt uitgevoerd. Ik zie vaak dat verhuurders die controles liever laten uitvoeren door een beheerder."

Moet je weten wie de loods precies huurt?
"Van een verhuurder wordt verwacht dat hij een huurder heeft nagetrokken", zeggen beide advocaten. "Niet alleen vanwege de problemen die je met de overheid kunt krijgen. De organisatie achter zo’n drugslab is vaak gevaarlijk: je kunt maar één keer 'nee' zeggen en dat is vóór de eerste keer dat je aan ze verhuurt", waarschuwt Laurens Vrakking.

LEES OOK: Drugslab Leende 'een van grootste in Nederland', mdma had waarde 32 miljoen

Voorlichting ZLTO
Over wat een boer kan doen om problemen achteraf te voorkomen gaf boerenorganisatie ZLTO woensdag al aan dat zij tijdens speciale bijeenkomsten boeren inlicht over de gevaren van verhuur. Dat doet ZLTO samen met de Taskforce Drugscriminaliteit.

Belangrijkste boodschap is om als je je stal verhuurt, duidelijke afspraken met de huurders te maken, op papier met naam en adres. Want nog steeds worden stallen mondeling verhuurd en wordt de huur cash betaald.