'Over de dijken heen blijven kijken', Achraf Bouali wil voor D66 de Tweede Kamer in

EINDHOVEN - "Jarenlang werkte ik voor Nederland in het buitenland, nu wil ik in Nederland voor de wereld werken." Achraf Bouali uit Goirle wil zorgen dat Nederland zijn blik naar buiten goed op peil houdt. Omroep Brabant sprak Bouali, die de hele wereld over reisde en nu voor D66 de Tweede Kamer in wil.

Wie op een Brabander wil stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart heeft heel veel keus. Onze provincie is flink vertegenwoordigd op de lijsten van veel politieke partijen. Om door de bomen het bos nog te zien, stellen wij graag een aantal van die kandidaat-Kamerleden die op een verkiesbare plek staan aan je voor in de rubriek Brabantse Stemmen. Vandaag: Achraf Bouali van D66, plek 16 op de lijst.

1. Stel jezelf even voor...
"Ik ben Achraf Bouali, opgegroeid in Goirle. Op m’n 7e ben ik van Marokko naar Nederland gekomen. Iedere dag fietste ik vanuit Goirle naar de Canisiusmavo. Daarna deed ik havo en vwo op het Mill Hill in Goirle. Via een studie politicologie kwam ik terecht op het Europacollege in Brugge. Daarna ben ik als diplomaat gaan werken. Eerst bij het vredesproces in het Midden-Oosten, daarna bij de ambassade in Moskou. De vijftien jaar daarna heb ik echt over de hele wereld gewerkt, van Afghanistan tot Frankrijk. De laatste tijd werkte ik als plaatsvervangend ambassadeur in Havana, Cuba. Als ik op afstand naar Nederland kijk heb ik heel sterk het gevoel dat we de verbinding kwijtraken. Je ziet veel angst voor buitenwereld, daarom ben ik de politiek in gegaan."

2. Voel je je (nog) Brabander?
"Ja, ja, ik ben er naar school geweest, heb muziekles gehad, gevoetbald bij Willem II, getennist. Ik heb er echt een goede jeugd gehad. Nu ben ik net terug in Nederland en ik ga zo snel mogelijk richting Brabant. Ik ben wel eens teruggegaan naar m’n oude middelbare school. Toen viel het me al op dat Brabant de afgelopen jaren enorm is gegroeid. In het buitenland ben ik veel bezig met internationalisering, dat doet Brabant echt fantastisch. Het is even wennen aan de kou, en Havana was een droombaan, maar ik voel heel erg de drang om me te mengen in het debat en goed met elkaar te communiceren. In de onderlinge verhoudingen zit veel spanning, dat is niet nodig. Als Nederlander met een Marokkaanse achtergrond wil ik er een rol in spelen om dat te verbeteren. Jarenlang werkte ik voor Nederland in het buitenland, nu wil ik in Nederland voor de wereld werken."


3. Denk je dat je in de Tweede Kamer komt na de verkiezingen?
"D66 gaat zeker goed de Kamer in. Dat hebben we de afgelopen twee verkiezingen laten zien. Met de Europese Parlementsverkiezingen waren we de grootste, bij de provinciale waren we derde. Ik denk dat we ook nu laten zien dat we het goed gaan doen. Ik stond eerst op plek 17, maar ik ben door de partij al naar plek 16 gestemd. Da’s voor mij persoonlijk al een hele fijne start."

4. Wat zijn jouw Brabantse speerpunten, wat wil jij doen voor onze provincie?
"Ik heb natuurlijk lang in het buitenland gezeten, maar het is helemaal geen gekke vraag. Als ik Brabant vergelijk met vroeger is het echt een logistiek middelpunt geworden. Ik wil zorgen voor nog meer banen, meer werkgelegenheid. Tesla in Tilburg is daar een mooi voorbeeld van. Ik zou het mooi vinden als ik er mede voor kan zorgen dat Brabant een flink graantje meepikt van de internationale ontwikkelingen."

5. Wat is het eerste waar je op in zou zetten als je in de Kamer komt?
"Ik wil me sterk maken voor een Nederland dat over de dijken heen kijkt. De blik moet naar buiten gericht blijven. Voor zeventig procent van de boterham afhankelijk van ‘t buitenland. We moeten alle kansen grijpen. Ook wil ik me heel graag inzetten voor meer diversiteit. Maar of je nou Brabander of Hollander bent: dat maakt voor mij niet zo veel uit. Maar we hebben ook mensen met een hele andere achtergrond. Die van mij ligt bijvoorbeeld in Marokko. Ik wil heel graag zo breed mogelijk de verbinding zoeken en leggen."

6. Maak af: “En dan denk ik  aan Brabant…”
"Dan denk ik aan een fijne jeugd, een goede start. Ik denk aan gezelligheid. Als Goirlenaar heb ik de hele wereld rondgereisd, maar in Brabant blijft altijd het licht branden."

Tot en met 14 maart verschijnt er dagelijks een stuk van één kandidaat-kamerlid op de website van Omroep Brabant.
We spraken al met:
- Joyce Kardol van de PVV
- Bas van 't Wout van de VVD
Deel dit artikel: