Van Lanschot boekt fors meer winst, 70 miljard euro in beheer

DEN BOSCH - De rijkemensenbank Van Lanschot in Den Bosch heeft vorig jaar de winst flink weten op te voeren, ondanks de lage rente en alle schommelingen op de financiële markten en onrust in de wereldpolitiek. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de vermogensbeheerder.
Van Lanschot boekte een nettowinst van 69,8 miljoen euro. Dat is bijna twee derde meer dan een jaar eerder.


Economie
De stijging is onder meer te danken aan de verdere verbetering van de economie. Daardoor daalde het risico op wanbetaling en bleken eerder gemaakte risicopotjes om kredietverliezen op te vangen, niet meer nodig.

Topman Karl Guha roemde daarnaast de loyaliteit en het vertrouwen van de klanten. De toevertrouwde middelen groeide met 10 procent tot 69,4 miljard euro. Van Lanschot laat de aandeelhouders meeprofiteren van de verbeterde resultaten. Het dividend gaat omhoog van 0,45 naar 1,20 euro per aandeel.

Verkiezingen
Guha waagde zich niet aan voorspellingen voor 2017. "Dit is een vreemde situatie'', zei hij. "Vrijwel alle economische signalen in Europa wijzen in de goede richting, en dat is goed nieuws. Maar de verkiezingen van volgende week in Nederland, en later ook in andere Europese landen, zijn belangrijke factoren die bepalen hoe het verder gaat.'' Zowel de klanten van Van Lanschot, als de samenleving, zijn volgens de topman gebaat bij stabiliteit.