Peter Struik (BZW): ‘Investeren in de toekomst van Brabant en dus van Nederland’

EINDHOVEN - Het verkiezingsstof is neergedaald, de stemmen zijn geteld en het formeren kan beginnen. Brabanders hebben van oudsher het vermogen om van de ene naar de andere politieke partij te switchen. “We zijn een innovatief volk en bewegen met de economie mee”, zegt Peter Struik van de BZW en CEO van Fujifilm in Tilburg.

In het tv-programma Booming Brabant zet de voorzitter van de Brabant Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) de verkiezingsuitslag af tegen de Brabantse economie. 23,9 procent van de stemmende Brabanders koos voor de VVD. Waar grafische kaarten pakweg tien jaar geleden nog CDA-groen kleurden, overheerst nu het VVD-blauw. Struik: “Vroeger waren Brabanders overwegend agrariërs, dat is omgevormd naar de sectoren hightech en chemie. Daar komen andere medewerkers op af, met ander stemgedrag. We bewegen met onze economie mee.” 

Aanjager economie
Aanjager van de Nederlandse economie, zo omschrijft Struik onze provincie. “We zijn gebaat bij een stabiele regering en die lijkt er nu te komen. Laat de politici maar de tijd nemen om tot elkaar te komen.“

Afgelopen vrijdag tijdens het door Omroep Brabant en L1 uit Limburg georganiseerde ‘Debat van het Zuiden’, deelde demissionair premier Rutte een flinke pluim uit. “Het herstel van de crisis begon in Brabant en Limburg”, zei Rutte die eraan toevoegde dat hij er alles aan zou doen om de Brabantse economische motor draaiende te houden.

Beloftes
Aan de hand van de thema’s drugscriminaliteit, leefbaarheid en economie deden de aanwezige politici afgelopen vrijdag de nodige beloftes. Struik: “Rutte beloofde onder meer 500 miljoen voor de aanpak van het belangrijke wegennet in Brabant, onder meer voor de A67.  Dat is belangrijk want veertig procent van alle logistiek in Nederland gaat door onze provincie. Goede wegen hebben we absoluut nodig.”

Gaat de BZW zitten wachten op de kabinetsplannen? “Absoluut niet”, antwoordt de voorzitter. “Richting Den Haag trekken we samen op met onder andere Brainport en de Rewin.  “Zodra de nieuwe Tweede kamer is geformeerd,  ontvangen ze ons actieplan voor Brainport. In  het recente verleden hebben we de knoop- en knelpunten op de weg, water en het spoor al aangeboden.” Of hij er vertrouwen in heeft dat de beloofde miljoenen ook daadwerkelijk naar Brabant komen? Struik: “Een man een man, een woord een woord.”

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op Omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.