Afslankhype hakt erin: 300 emmers Griekse yoghurt per week, courgettes niet aan te slepen

LEENDE - Het was een half jaar geleden een flinke wake up-call voor de inwoners van Leende: bijna de helft had te veel buikvet en een te hoog BMI (Body Mass Index), waardoor de mensen een gezondheidsrisico liepen. De lokale huisarts kwam in actie, en met succes.

Tweehonderd geregistreerde deelnemers, maar waarschijnlijk nog veel meer Leendenaren, eten sinds zes maanden geen koolhydraten meer, maar juist vet, zoals roomboter, vlees en kaas. Gevolg: het brood blijft liggen in de supermarktschappen en de Griekse yoghurt is niet meer aan te slepen.

Supermarktmanager Willem Smetsers merkt heel veel van de nieuwe way of life. ''De afgelopen maanden heb ik tien procent minder brood verkocht, dat hakt er echt in.’’ Daarom zijn er ook lege schappen te zien op de broodafdeling van de Plus in Leende. Maar er zijn ook lichtpuntjes voor Smetsers. Groente, eieren, roomboter en Griekse yoghurt worden groot ingeslagen.

Courgette-spaghetti
''Vooral courgette is een hele hype. Mensen maken plotseling alles van courgette. We hebben zelfs ‘courgette-spaghetti’ in het assortiment’’, vertelt Smetsers. En zo wordt er bijvoorbeeld ook rijst gemaakt van bloemkool.

LEES OOK: 'Eskimo's inspireren heel Leende om massaal af te vallen'

Geschrokken
Een halfjaar geleden begon het dorp met de nieuwe levenswijze: geen koolhydraten, veel vet. Willem Smetsers schrok toen hij ervan hoorde. ''Ik was huiverig. Ik heb een winkel met een compleet assortiment en opeens willen de mensen anders gaan eten. Ik heb veel producten met koolhydraten, dat is door Unilever zo gemaakt. Ik vond het best eng.’’ Maar nu is Smetsers positief. Hij zit de omzet stijgen in zijn supermarkt. ‘’De omzet van brood daalt maar andere producten worden juist meer verkocht.’’

Op het hoofdkantoor van de Plus is de nieuwe way of life van de inwoners van Leende ook doorgedrongen. "Ik verkoop driehonderd emmers Griekse yoghurt per week, terwijl dat er eerst 25 waren. Toen ik de grote bestelling doorgaf, werd er toch eventjes teruggebeld of ik wel de juiste aantallen had doorgegeven!’’

De eerste resultaten zijn positief. Het buikvet neemt af en de deelnemers zijn gezonder en fitter. In werkelijkheid doen veel meer Leendenaren mee aan het gezondheidsproject, alleen werken ze niet mee aan het onderzoek van Gezond Dorp.  Een dieet mag het niet genoemd worden want het is een definitieve nieuwe manier van eten.

Meer over dit onderwerp:
leende afvallen diëten plus supermarkt brood
Deel dit artikel: