Bijna verdwenen collectie lichtkunst duikt weer op in Evoluon

EINDHOVEN - Licht! Daar draait het om bij de expositie Evo-Lumen die halverwege april wordt geopend in het Evoluon in Eindhoven. In de tentoonstelling duikt een groot deel weer op van de collectie van het Eindhovense museum Kunstlicht in de Kunst dat in 2010 ten onder ging. De directie van het Evoluon hoopt met de expositie meer bezoekers naar het beroemde Eindhovense gebouw te lokken.
Evo-Lumen wordt een tentoonstelling met meer dan honderd lichtkunstwerken. Er zit bijvoorbeeld een drie meter grote bol bij van kunstenares Titia Ex, beplakt met 35.000 LED-lampjes ("The Walk") die de samenstellers van de tentoonstelling zo op willen hangen dat het werk van alle kanten is te zien. In grote lijnen gaat de tentoonstelling over de invloed van kunstlicht op de samenleving.Voor niets naar binnen
Iedereen mag straks voor niets naar binnen bij Evo-Lumen. Directeur Franc Dubbelman van het Evoluon ziet de expositie als mogelijkheid om een bijzonder stukje Eindhovense geschiedenis te laten zien. Hij hoopt het congrescentrum en horecabedrijf dat het Evoluon nu is zo toegankelijker te maken voor een groot publiek.

De collectie van het Eindhovense museum Kunstlicht in de Kunst bestaat uit 500 werken. Het museum sloot in 2010 toen de gemeente een subsidie van 100.000 euro per jaar introk. De kunstwerken - die in eerste instantie geveild dreigden te worden - zijn nu eigendom van de gemeente en worden beheerd door de stichting Light Art Centre. De stichting heeft de afgelopen jaren tentoonstellingen georganiseerd en ook nog nieuwe kunstwerken aangekocht.Geldgebrek
Robbert Vissers, de voorzitter van Light Art Centre, is blij met de expositie in het Evoluon. Zijn stichting stond op het punt de activiteiten te staken wegens geldgebrek. Zelfs met veel vrijwilligers kost het bewaren en bijhouden van kunst geld. Vissers hoopt door de samenwerking met het Evoluon nu verder te kunnen met de stichting.

De organisatoren noemen in hun persbericht wel een begindatum maar geen einddatum voor Evo-Lumen. Ze zien de expositie graag als onderdeel van het De Stijl/Mondriaanjaar (2017). Franc Dubbelman wil de komende maanden kijken hoeveel mensen naar Evo-Lumen komen kijken voordat hij een beslissing neemt. Robbert Vissers hoopt in ieder geval tot festival GLOW door te gaan.