Video

Brandjes, een wietkwekerij... bedrijventerrein in Eindhoven drijft buren tot wanhoop

29 maart 2017 om 21:10 • Aangepast 21 november 2020 om 02:26
nl
Buurtbewoners willen bedrijventerrein Kruburg in Eindhoven weg hebben. Ze zijn de overlast in hun woonomgeving beu. Wietkwekerijen werden opgerold, een garagebox brandde uit en van twee buurtbewoners is de auto uitgebrand. Omwonenden willen dat de bedrijven weg gaan. Daarom hebben ze een brief gestuurd aan de gemeenteraad.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door


Een straatje met ongeveer tien bedrijven is het, meer niet. Kees de Leeuw kan per pand de overlast aanwijzen. "Hier zit nu een kerkgenootschap. Bij de diensten wordt veel herrie gemaakt. Mensen in de buurt zitten dan echt niet meer gezellig buiten."

Pizzeria
Even verderop zat een pizzeria. "Dat liep niet zo, daarom staat het nu al even te koop. Dus daar hebben we nu even weinig last van. Maar ja. Wat gebeurt er hierna mee?"

Dan volgt een gapend gat. In 2015 brandde er een garagebox met drie auto's uit. Het is nu een kale vlakte.

Toezicht
Iztok Schekkerman huurt sinds een paar maanden een kantoor met loods op het bedrijventerrein. Hij heeft een bedrijf in bonbonverpakkingen. Hij ziet de problemen niet zo, die waren vóór zijn tijd. "Ik kan me voorstellen dat de gemeente toezicht houdt om ervoor te zorgen dat bedrijven hier netjes werken. Maar alles meteen weg, vind ik te kort door de bocht."

Represailles
Maar Kees de Leeuw is er klaar mee. Helemaal nadat de politie in een loods vijf mensen had opgepakt. Even later brandden in de buurt twee auto's af van buurtbewoners die over die loods hadden geklaagd. Dat waren represailles, denkt De Leeuw: "Als op een middag de politie een hal ontruimt en diezelfde nacht twee auto's van omwonenden in brand staan, dan krijg je de bewijsvoering nooit sluitend. Maar voor omwonenden staat het wel vast."

"Speculatie!" zegt Marcel Verhallen van Verotronics, één van de bedrijven op het terrein. "Daar hebben we ook door justitie niks van gehoord. Niemand is ervoor opgepakt. De bedrijven die werden beschuldigd door buurtbewoners mochten gewoon blijven zitten en er is niemand voor veroordeeld."

Reactie gemeente
Bij de gemeente Eindhoven zijn de zorgen over onder meer geluids- en parkeeroverlast én onveiligheid al langer bekend. Maar, zo laat ze desgevraagd weten: in mei en juni vorig jaar hebben gemeente en politie ingegrepen en sindsdien is de situatie op het bedrijventerrein verbeterd.

Over een nieuwe bestemming voor Kruburg kan ze nog niets zeggen. Dat moet nader bekeken worden, meldt een woordvoerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.