Brabantse Turken gratis met de bus voor referendum: 'Maar dan wel voor Erdogan stemmen'

EINDHOVEN - Brabantse Turken die volgende week willen stemmen voor het Turks referendum, kunnen gratis met de bus. De Nederlandse afdeling van de AK-partij, de partij van de Turkse president Erdogan, heeft dit geregeld. Of de tegenpartij ook de bus in mag? "Dat is eigenlijk niet de bedoeling."

'Bel ons, dan halen wij u op', staat met grote letters op posters van de AK-partij. Erdogan-aanhangers verspreiden de posters, waar verschillende 06-nummers op staan vermeld.

Geen stembus in Brabant
Op de poster worden 39 steden genoemd waar Turken op kunnen stappen om naar een stembus te gaan. Meer dan de helft van die haltes staan in Brabant.

Vanaf 5 april kan er gestemd worden voor het Turks referendum in Deventer, Amsterdam of Den Haag. Brabantse Turken die vóór Erdogan zijn en die geen vervoer hebben, worden nu dus opgepikt met de bus.

'Alleen ja-stemmers'
"Alleen de ja-stemmers mogen mee met deze bus. Dit is eigenlijk niet bedoeld voor de tegenpartij", geeft de organisator van Den Bosch aan. "We gaan met drie bussen vanuit Den Bosch."

Naast Den Bosch zijn er nog negentien Brabantse steden waar Turken kunnen opstappen. In Bergen op Zoom denken ze wat minder radicaal. "Dit is een democratisch land. Dus als een nee-stemmer meegaat, dan mag dat. Je kan toch niet controleren wat er uiteindelijk gekozen wordt in het stemhokje."

'Ja-campagne zorgt voor polarisatie'
Ayhan Eren, een Turkse jongerenwerker uit Eindhoven, is niet blij met de buscampagnes die in Nederland worden gevoerd. De Turkse president Erdogan oefent daarmee zijn invloed uit voor een ja-stem tijdens het referendum. "Het zorgt voor een grote verdeeldheid onder Turkse Nederlanders", zegt hij. "Er is te veel polarisatie en vijandigheid jegens elkaar."

Daar blijft het niet bij. "Het zet Turkse mensen af tegen de Nederlandse samenleving", denkt Eren. "En het zorgt ervoor dat Turkse mensen in Nederland niet focussen op hun toekomst in Nederland, maar meer focussen op hun verleden."

Deel dit artikel: