Bever bijt hond bijna dood in De Biesbosch

WERKENDAM - Ze staan te boek als hele rustige en schuwe dieren, maar woensdagavond werd midden in De Biesbosch een hond bijna doodgebeten door een bever. De hond van Pascal Matern was in de Biesbosch mee op een kanotocht. Bij het afmeren sprong de hond aan land en sloeg de bever keihard en genadeloos toe. De bever – die zich waarschijnlijk bedreigd voelde - beet met zijn vlijmscherpe tanden zo hard dat een ader bij de hond werd doorboord en er een forse, levensbedreigende bloeding ontstond.

Joost Evenhuis van de dierenambulance Altena heeft nog nooit meegemaakt dat hij moest uitrukken voor een hond die door een bever was gebeten. “We hebben heel wat meegemaakt, maar dit nog nooit. Na de melding woensdagavond zijn we richting De Biesbosch gereden en zijn de eigenaren van de hond als een gek met de kano gaan peddelen, om de hond naar een plek te krijgen waar wij met de wagen ook konden komen. Er was behoorlijk wat paniek.”

'De hond lag er voor dood bij'
Uit het gesprek met de eigenaar heeft Evenhuis kunnen opmaken dat de hond uit de kano sprong, wat snuffelde langs de waterkant en de bever vrijwel direct toesloeg. “Ze hoorden gepiep en de hond lag er voor dood bij.” Bij een dierenkliniek in Sleeuwijk zijn ze een paar uur bezig geweest om de hond weer stabiel te krijgen.”

De eigenaren van de hond melden op social-media zeer onder de indruk te zijn van het kordate optreden van Joost Evenhuis. "Jullie van de dierenambulance Altena, zijn helden."

Vlijmscherpe tanden
Volgens boswachter Thomas van der Es doen bevers dit alleen als ze zich bedreigd voelen en echt in het nauw zijn gedreven. "Dit is ook een van de redenen om je hond altijd aangelijnd te houden in De Biesbosch.” Ook Van der Es noemt het een zeer uitzonderlijk voorval.

Een bever heeft natuurlijk vlijmscherpe tanden. "Die zijn goed geslepen door het vele knagen, daar zijn ze ook voor bedoeld. Hopelijk was dit de eerste en meteen de laatste keer dat zoiets gebeurt."

Uit niets blijkt overigens dat de hond bewust op jacht was naar de bever.
Deel dit artikel: