Kinderen bouwen drones van LEGO en bedenken zelf hindernisbaan

GOIRLE - Gespannen gezichten en kreten van vreugde en teleurstelling. In Goirle werd dinsdagmorgen door zo'n honderd kinderen van de basisscholen 't Schrijverke uit Goirle en De Doelakkers uit Hilvarenbeek gestreden om de Drone Cup. Een initiatief van twee studenten van de PABO. "Het doel is dat ze creatief gaan denken en open staan voor techniek."Ze wilden het eens op een andere manier aanpakken, de PABO-studenten Jordy van Loon en Tim Vissers. Natuurlijk moeten kinderen leren rekenen en schrijven, maar ze wilden ze ook op een andere manier uitdagen. En dus bedachten ze een plan om de kinderen van groep 8 spelenderwijs iets bij te brengen. Als middel kozen ze de drone, een onbemand vliegtuigje met afstandbediening. 

Spelconcept
"Het doel is om het creatief denken te stimuleren", zegt Jordy, die net als Tim aan het afstuderen is. "We willen daarnaast de kinderen laten samenwerken en zorgen dat ze open gaan staan voor techniek. We hebben daarvoor een spelconcept bedacht, waarbij ze uiteindelijk met de drone mogen vliegen. Maar eerst hebben we uitgelegd hoe de drone werkt, hebben ze er eentje van LEGO gebouwd en hebben ze obstakels bedacht voor een parcours om over en langs te vliegen."  'Het is gewoon heel vet'
Proefkonijn waren de kinderen van de basisscholen 't Schrijverke uit Goirle en De Doelakkers uit Hilvarenbeek, die vanaf begin maart aan het project over de drone meededen. Het hoogtepunt was dinsdagmorgen, de kinderen mochten zelf over een uitgezet parcours vliegen en strijden om de Drone Cup.

"Ik vind deze lessen heef gaaf", zegt Julian, die erg handig is met de drone. "Het is eigenlijk geen leren, maar je leert er toch van. Ik vind vliegen heel erg leuk, maar zo'n drone in elkaar zetten ook."

Ook de meeste meiden vinden het prachtig. "Het is gewoon heel vet om te bedenken dat je iets aan het besturen bent wat je zelf eigenlijk niet bent", zegt er eentje. "Techniek is best iets voor
mij, ik vind dat best leuk." Geheim?

Dat vliegen met een drone niet makkelijk is, bewezen het grote aantal 'crashes' die zich in sporthal De Haspel in Goirle voltrokken. De een was er ook wat handiger in dan de ander. Julian is een natuurtalentje. "Eigenlijk is er niet echt een geheim", zegt hij. "Je kunt het best snel onder knie krijgen. En het is echt grappig als je het een beetje kunt. Eigenlijk is veel oefenen de kunst." 

Julian was goed, maar nog niet goed genoeg voor de finale. De beste dronevlieger was namelijk Ties Coppens van De Doelakkers uit Hilvarenbeek.