ZLTO woedend': 'Boeren in dezelfde hoek als criminelen gezet'

4 april 2017 om 19:27
nl
"Buitengewoon grievend en smakeloos." Janus Scheepers, bestuurslid van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en portefeuillehouder Omgeving, heeft enorme kritiek op provinciebestuurder Johan van den Hout.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Volgens de gedeputeerde berokkent de bedrijfsvoering van boeren het milieu veel meer schade dan drugsdumpingen. Hij zei dit zondag in KRAAK., de talkshow van Omroep Brabant. Scheepers zegt dat Van den Hout de plank volledig misslaat. Eerder kreeg de provinciebestuurder al de volle laag van de Statenfracties van het CDA en de PVV.

Boeren criminelen? Ongehoord
Scheepers neemt in een mail aan alle leden van de ZLTO in Brabant afstand van de uitlatingen van Van den Hout. “Dit zijn uitspraken die echt niet door de beugel kunnen. Hij zet boeren en tuinders in dezelfde hoek als criminelen. Ongehoord.”

Van den Hout refereerde aan een artikel in dagblad Trouw, dat rept over grootschalige fraude met mest waarbij percentages zijn genoemd van dertig tot veertig procent. De werkelijkheid is volgens Scheepers dat niemand precies weet hoe groot de mestfraude is. Hij beweert dat Van den Hout weet dat het ‘probleem veel en veel kleiner is dan gesuggereerd.’

'Iedere nuance is weg'
Scheepers: “Dat meldt hij bewust niet. Politici anno 2017 presenteren liever alternatieve feiten: feiten die beter in hun agenda passen. Daarmee is iedere nuance weg.” De ZLTO-bestuurder wijst verder op de dalende nitraatgehaltes in het grondwater, óók in Brabant en Limburg.

Volgens hem bereikt de gedeputeerde met zijn opstelling het tegenovergestelde van wat boeren en politiek met de mestdialoog willen bereiken. Scheepers: “Ik nodig politici dan ook van harte uit om eens een kijkje te nemen in onze bedrijven, om met eigen ogen te zien hoe de praktijk werkelijk functioneert.”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.