'Als ASML stopt, valt Silicon Valley om', miljarden voor Brainport hard nodig

5 april 2017 om 10:54
nl
"Als ASML stopt, valt Silicon Valley om. Andersom niet." Met dit voorbeeld onderstreept burgemeester John Jorritsma van Eindhoven woensdagochtend het belang van de Brainportregio. "Niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa en de wereld", geeft hij aan.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Zo heeft ASML wereldwijd meer dan tachtig procent van de wereldmarkt voor chipmachines in handen. 

Om als regio aan de top te blijven, trekken woensdag diverse bestuurders en beslissers naar Den Haag. Zij gaan daar vragen om miljarden voor de verdere ontwikkeling van Brainport. Met de bus gaat ook onder meer de burgemeester van Eindhoven richting Den Haag.

LEES OOK: Brainportregio wil 10,5 miljard euro om toppositie te behouden

'Samen agenda maken'
"We zijn de tweede economische kernregio van het land. Dat willen we blijven", aldus Jorritsma. En daarom pleit hij ervoor om samen ‘een agenda’ te maken. De burgemeester benadrukt dat de regio zelf ook zeker een steentje wil bijdragen.

Zo staat in de actie-agenda die woensdag in Den Haag aan de politiek wordt overhandigd dat het bedrijfsleven in de regio 2,2 miljard euro zal bijdragen. Van het nieuwe kabinet wordt vervolgens 8,3 miljard euro gevraagd.

'Kip met gouden eieren'
‘Binnen’ heeft de burgemeester nog niks, beaamt hij woensdag. "Alleen erkenning voor de regio. Nu is het tijd de kip met de gouden eieren het juiste voer te geven."

Het merendeel van de gevraagde miljarden is volgens Brainport nodig om de regio aantrekkelijker te maken voor bedrijven en hoogopgeleid personeel. Waarbij talenten binnenhalen en behouden volgens Jorritsma een speerpunt is. "Slimme koppen, maar ook gouden handjes", zo benadrukt hij.

Fotonica
"Zodat de regio een blijvende plek op de wereldkaart kan krijgen. Bijvoorbeeld op het vlak van fotonica." Dat laatste is de technologie van computerchips die op licht werken in plaats van elektriciteit.

Ze zijn daarmee duizend keer zuiniger én ook nog eens duizend keer sneller dan de chips die nu nog gebruikt worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.