Jefta Bresser maakt spelers beter bij NAC: 'Technische vaardigheden kunnen beslissend zijn'

6 april 2017 om 20:46
nl
Sinds het begin van dit seizoen beschikt NAC over een speciale techniektrainer. Jefta Bresser is bij de Bredase voetbalclub assistent-coach, maar zijn voornaamste taak is vooral om spelers individueel naar een hoger niveau te tillen. "We willen van een zeven een acht maken en van een acht een negen."
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Als je op het trainingscomplex van NAC in Zundert een verdwaald plukje spelers op het veld ziet staan, is de kans levensgroot dat ook Jefta Bressers daar bij staat. Na de reguliere trainingen gaat hij individueel met de voetballers aan de slag. Van de jonge talenten tot aan de wat meer gevestigde namen.

"Ik ben gewoon voetbaltrainer, maar het wordt ook wel techniektrainer genoemd", zegt Bresser over zijn speciale werkzaamheden bij NAC.

Hamer, spijkers en plank
Het nut van zijn functie legt hij op een mooie manier uit. Bresser vergelijkt een speler met een timmerman. "Als ik alleen een hamer, spijkers en een plank heb, kan ik wellicht een kast maken. Maar krijg ik ook een zaag, een beitel en noem maar op, dan kan ik een veel mooiere kast maken. Dat geldt ook voor een voetballer. Als die meer vaardigheden in zijn bezit heeft, zal die mooiere en betere dingen ermee kunnen doen."

'Het gaat niet om trucjes'
De trainingen van Bresser zijn gebaseerd op de lessen van wijlen Wiel Coerver, al geeft hij er zijn eigen, specifieke draai aan. "Het gaat niet om trucjes", zo vertelt de trainer. "Het gaat er altijd om dat spelers hun technische vaardigheden in dienst stellen van het elftal. Die vaardigheden kunnen beslissend zijn."

"Het gaat er uiteindelijk om dat een speler zich maximaal ontwikkelt in zijn technische vaardigheden. Dan groeit zijn zelfvertrouwen en voelt hij zich veiliger aan de bal. Daardoor durft hij meer risico in zijn spel te leggen zonder dat het onverantwoord is."

'Een speler staat er in om wat hij goed kan'
NAC-speler Gradje Damen zegt dat hij profijt heeft van de extra trainingen van Bresser. "Je wordt comfortabeler aan de bal omdat je aanname altijd goed is", zo legt de middenvelder uit. "Het creëert meer rust in je spel. Ik heb er veel aan."

Het is precies wat Jefta Bresser beoogd. "Wij willen met name de spelers ontwikkelen in hun kracht. Van een zeven een acht maken en van een acht een negen. Dat is het allerbelangrijkste, want een speler staat er op vrijdagavond in om de dingen die hij goed kan. En niet om de dingen die hij niet goed kan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.