Vogelverschrikker, blikken man, leeuw en Dorothy delen één kleedkamer voor 'The Wiz'

7 april 2017 om 14:12
nl
De allerbeste amateur-musicalsterren komen uit Bergen op Zoom. Afgelopen jaar won de Bergsche Operette Vereniging (BOV) uit Bergen op Zoom de musicalaward voor hun voorstelling Petticoat. En dus zijn de verwachtingen in de Scheldestad nu hooggespannen. Want op dit moment is in theater De Maagd de opvolger te zien: The Wiz.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Achter de schermen bij De Maagd is er de drukte zoals die bij alle musicals is. Acteurs krioelen door elkaar in uitbundige kostuums. En omdat ze met zo velen zijn, delen ze de kleedkamer. Zoals ook de vier hoofdrolspelers van The Wiz: Dorothy, vogelverschrikker, blikken man en de leeuw.

Voor Esmay Deleij (Dorothy) is het haar derde productie bij de BOV. Vorig jaar stond ze nog in het ensemble, maar nu heeft ze de hoofdrol te pakken. “Ja fantastisch! Superleuk om te doen. En ik vind het leuk om zo veel te leren. Vooral zingen. Daar had ik niet zo veel ervaring mee. Ook nooit zangles gehad. Dus daar moest ik even hard aan werken. Maar het is goed gekomen denk ik.”

Stoet en spel
Maar hoe kan het toch dat uitgerekend in Bergen op Zoom zo’n sterke musicalcultuur is? En dat niet alleen, dat ze daarmee ook van alle musicalgezelschappen in het land de allerbeste zijn geworden?

Regisseur Diemer van Wijk: “Bergen op Zoom noemen ze ook wel de stad van stoet en spel. Dus er zijn veel mensen die zich met passie verkleden. Met Vastenavond, andere feesten in het jaar en zeker ook theater is hier heel belangrijk.”

Sterke troef
Verslaggever Tom van den Oetelaar zag vele musicals in Nederland, maar ook op Broadway en West-End: “Wat me opviel, was dat ik gedurende het tweede deel van de voorstelling helemaal niet meer het gevoel had dat ik naar een amateurproductie aan het kijken was. En dat is knap. Want musical is een heel moeilijke theaterdiscipline, vooral voor amateurs. Je moet kunnen zingen, dansen én acteren. En ook als het gaat om licht en decor zijn we in Nederland tegenwoordig verwend. Op alle vlakken levert de BOV. Ik heb hun vorige productie Petticoat, waarvoor de ze Musical Award wonnen voor beste amateurmusical van 2016, niet gezien. Maar volgens mij hebben ze ook met The Wiz weer een heel sterke troef in handen bij de komende musicalawards.”

The Wiz is nog te zien tot en met zondag in De Maagd in Bergen op Zoom. Maar helaas: alle voorstellingen zijn al uitverkocht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.