16-jarige jongen zwaaide met nepwapen op school en hoort nu taakstraf eisen

DEN BOSCH - Justitie heeft vrijdag bij de rechtbank in Den Bosch een taakstraf van 120 uur geëist tegen een 16-jarige jongen uit Heeze. Samen met een andere jongen (14) kwam hij met een nepwapen scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard binnenlopen.
Ook vindt justitie dat hij hiervoor zestig dagen de jeugdcel in moet, waarvan 42 dagen voorwaardelijk, aftrek van voorarrest en een proeftijd van twee jaar.

LEES OOK: Jongen loopt met nepwapen voor zich uit klaslokaal binnen en bedreigt leerling

In die proeftijd moet hij zich aan meerdere voorwaarden houden. Zo wil de officier van justitie dat de jongen onder toezicht komt bij de jeugdreclassering en er moet onderzocht worden of hij behandeling nodig heeft. "We willen hem straffen, maar ook op weg helpen", zo zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie vrijdag.

De jongste van de twee is eerder al vrijgelaten. Hij moet zich wel verantwoorden bij bureau Halt, waar hij een jeugdstraf krijgt.

Mogelijk uit huis gezet
Het voorval heeft mogelijk gevolgen voor de woonsituatie van de oudste van de twee jongens, een bekende van de politie overigens. In zijn huis, waar verder zijn moeder en twee andere kinderen wonen, werd een hennepkwekerij gevonden.

Luuk Peters van WoCom liet donderdag weten dat hij begin volgende week kan melden wat er gebeurt met de jongen en zijn gezin. Want formeel zouden ze door deze woningcorporatie of gemeente uit hun huis gezet kunnen worden.
Meer over dit onderwerp:
were di wapens valkenswaard heeze rechtszaken