Personeel distributiecentra Jumbo staakt en demonstreert voor meer loon en vaste banen

VEGHEL - Ongeveer driehonderd Jumbo-medewerkers hebben dinsdagmorgen een demonstratieve mars gehouden naar het hoofdkantoor van hun ‘baas’ in Veghel. Ze hebben Karel de Jong, directeur supply chain van het supermarktconcern, een petitie aangeboden. Nadat De Jong hen had toegesproken, kwam er aan deze actie een eind.

De staking, die ’s morgens was begonnen, gaat nog wel door. Het is een protest van de werknemers van de distributiecentra in onder meer Breda en Veghel tegen de in hun ogen magere cao. "We zijn één familie en willen dan ook voor ons allemaal een goede cao”, zo verwoordde een werknemer de grieven.

Mars vanaf de Markt
De man maakte deel uit van de groep demonstranten, die met veel bussen naar Veghel was gekomen en zich op de Markt verzamelde. Daar begon rond tien uur een protestmars naar het hoofdkantoor aan de Rijksweg.

LEES OOK: Vorig jaar dreigde het personeel van Jumbo ook al met paasacties

De werknemers hebben het werk neergelegd, omdat ze de 1,5 procent loonsverhoging, die Jumbo heeft voorgesteld, niet voldoende vinden. "We gaan er persoonlijk langs en nogmaals vertellen welke afspraken we in onze cao willen hebben", zei Grzegorz Graduszewski van FNV aan de vooravond van de actie. De vakbonden willen onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent (in plaats van 1,5 procent), meer vaste banen en verlaging van de werkdruk. 

Kans op lege schappen
De medewerkers van de distributiecentra hielden eerder al stiptheidsacties, maar hebben dus sinds dinsdagchtend het werk neergelegd. Ze hopen te bereiken dat er geen vrachtwagen geladen of gelost kan worden. Dit kan leiden tot lege schappen. "De winkels worden dus niet meer bevoorraad en dit zal snel merkbaar zijn", aldus Graduszewski.

Niet alleen in Veghel is het werk neergelegd. Ook in Breda, Beilen, Elst, Raalte en Woerden wordt gestaakt.

Uitzendkrachten
Jumbo zegt dat het effect van de staking wel meevalt. "89 procent van de medewerkers is gewoon aan de slag", aldus perswoordvoerder Claire Trügg. Bij de distrubutiecentra werken zo'n 4500 mensen, waarvan zo'n 1500 uitzendkrachten.

Deel dit artikel: