Broeder Franciscus woont eenzaam en alleen in een door god verlaten kerk

TILBURG - Ondanks dat de Margarita Maria Alacoquekerk in Tilburg op 1 januari 2016 aan de Katholieke eredienst werd onttrokken, is er plotseling toch weer religieus leven in de verlaten en lege kerk. In de kerk is namelijk een monnik getrokken die achter het altaar woont onder sobere en primitieve omstandigheden.
24 uur per dag en zeven dagen per week woont broeder Franciscus van de Belgische Karmelieten Orde in de verlaten Tilburgse kerk. Hij is op zoek naar antwoorden over zijn religieuze bestemming. "Ik ben op zoek naar mijn roeping, wat wil god van mij? Is het leven in een orde nog wel iets dat bij mij hoort?"

Orde der Karmelieten
Tot voor kort woonde broeder Franciscus in een klooster van de Orde der Karmelieten in België. De broeder brengt de dag door in de verlaten kerk met bidden, mediteren en schrijven.

Ook vangt hij belangstellenden op die komen kijken naar de expositie Geheimen van de Margarita Maria Alacoquekerk. Zeus Hoenderop, die de expositie heeft samengesteld, probeert te laten zien dat alles en iedereen met elkaar verbonden is. In de kerk gebruikt hij daar vooral religieuze symbolen voor.

Bijzondere rol voor zoekende broeder in kunstproject
Zowel broeder Franciscus als Hoenderop benadrukken dat de aanwezigheid van de broeder geen onderdeel is van een grappig bedoeld kunstproject.  "Ik geef hem een podium, de ruimte om hier antwoorden te vinden. Hij is echt en echt op zoek naar antwoorden en sluit naadloos aan bij de expositie die in de kerk laat zien", zegt Hoenderop. "Daarnaast geeft hij bezoekers uitleg over de expositie."

Eenvoud troef
Broeder Franciscus woont achter het altaar in een eenvoudige cel. Hij beschikt over een bed en een bureau. "Hier woon en werk ik", aldus de broeder. De nachten in de koude en verlaten kerk kunnen eenzaam en zelfs angstig zijn.

"Je hoort wel het verkeer op de Ringbaan West en ook het verkeer rond de kerk zelf, maar luisteren naar angst is een slechte raadgever. Angst wordt ingefluisterd door de duivel."

De broeder blijft zeker tot en met begin mei in de kerk. "Ik wacht eigenlijk op een soort telefoontje van god", zegt de broeder. "Ik weet zeker dat er antwoorden komen hoe het verder moet met mij."