Video

Heineken gebruikt poep voor het maken van bier

13 april 2017 om 01:52 • Aangepast 21 november 2020 om 02:06
nl
Heinekenbrouwerij in Den Bosch gebruikt poep om bier te brouwen. Pardon? Dat valt uit te leggen: het slib van de rioolwaterzuiveringsinstallatie iets verderop wordt omgezet in biogas. En dat wordt weer gebruikt voor de stookketels van de brouwerij.
Profielfoto van Ineke Inklaar/Tonnie Vossen
Geschreven door
Ineke Inklaar/Tonnie Vossen

Woensdag is de gasleiding van de zuiveringsinstallatie van waterschap Aa en Maas gekoppeld aan die van de brouwerij. Daarmee groeit het percentage biogas dat Heineken nodig heeft voor het brouwen van bier. De brouwerij wil in 2025 volledig energieneutraal werken. Iets meer dan tien procent wordt nu al door Heineken zelf op een duurzame manier opgewekt, onder andere met zonnepanelen.

Gasleiding onder de Dieze
Volgens Antoine van Geffen van Aa en Maas kan over enkele weken het eerste gas naar Heineken worden getransporteerd. Dat gaat via een leidingsysteem van ruim twee kilometer dat onder de A59 en de Dieze door naar het brouwerijterrein loopt. De bouw van de biogasinstallatie is onderdeel van een grote renovatieklus bij het waterschap die in 2018 klaar moet zijn.

Wachten op privacy instellingen...


Het biogas van waterschap Aa en Maas gaat grotendeels naar Heineken. Een veel kleiner gedeelte, tien procent, wordt gebruikt om de vuilniswagens van de reinigingsdienst op te laten lopen. Het waterschap haalt het biogas uit het rioolwater van Den Bosch en omstreken. Nadat het water gezuiverd is, gaat het overgebleven slib, maar liefst zes miljoen kuub, naar een vergistingstank. Daar ontstaat het biogas.

'Bier wordt groener, maar smaakt hetzelfde'
Eenmaal gearriveerd op het terrein van de Heinekenbrouwerij loopt het in een stoomketel van het ketelhuis. Dat verwarmt de vaten waarin het bier gebrouwen wordt. De brouwerij in Den Bosch is niet de eerste die gebruik maakt van biogas. De brouwerij in Zoeterwoude ging Den Bosch voor. "Het Heinekenbier wordt alsmaar groener", benadrukt Wilfried Aarsen, duurzaamheidsmanager van de brouwerij Den Bosch. "Net als de brouwerij en daar zijn we heel trots op."  

En om alle twijfel uit de wereld te helpen, voegt hij daar nog vol overtuiging aan toe dat het bier nog steeds onveranderd lekker smaakt. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.