'Kans op vroegtijdig overlijden chronische Q-koortspatiënten'

HERPEN - Maar liefst zestig procent van alle mensen met chronische Q-koorts krijgt ernstige klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht onder 444 patiënten. Ook lopen mensen met chronische Q-koorts het risico om vroegtijdig te overlijden.

Onderzoekers Jan Jelrik Oosterheert en Sonja van den Roeden hebben gekeken naar gegevens uit de nationale database van chronische Q-koortspatiënten. Daarin zijn de gegevens van 444 anonieme patiënten opgenomen sinds de uitbraak van Q-koorts in 2007 in Herpen.

Onderzoeker Oosterheert: "Mensen hebben vooral klachten die het gevolg zijn van infecties van de hartklep met de Q-koortsbacterie, infectie van de grote lichaamsslagader en abcessen in de buik. De mate waarin ze deze klachten krijgen, is hoger dan we dachten."

Vroegtijdig overlijden
Door al deze klachten lopen de chronisch Q-koortspatiënten geen acuut gevaar. Maar ze lopen wel de kans vroegtijdig te overlijden. Oosterheert: "Deze klachten zijn zo ernstig dat er een hoger risco is op overlijden."

Er zijn al zeker 74 mensen overleden aan Q-koorts. Daarom is het onderzoek van Oosterheert en Van den Roeden belangrijk. Er is volgens Oosterheert geen reden tot paniek. "Wat we weten is dat als je vroegtijdig behandeld wordt, de kans op overlijden een stuk minder wordt. De arts kan dan op tijd ingrijpen. Mensen die niet weten dat ze chronische Q-koorts hebben, hebben een hogere kans om te overlijden." 

Uitbraak in Herpen
Q-koorts brak in 2007 uit op een geitenboerderij in Herpen. Het is een infectieziekte die van dieren over kan gaan op mensen. Zo'n 4200 mensen werden ziek en zeker 74 mensen zijn overleden aan de ziekte.

Meer over dit onderwerp:
q-koorts herpen onderzoeken umc utrecht
Deel dit artikel: