Acht marathons door de Sahara in één week en dat ging bijna mis

TETERINGEN - Doodziek was Quillermo Pellicaan na de tweede etappe. Niet gek ook: hij had net twee dagen achter elkaar een marathon gelopen door de Sahara en hij kon daarbij nauwelijks drinken binnenhouden. Maar hij herstelde snel en liep de volgende etappes ook uit. De sportman uit Teteringen doorstond daarmee de loodzware Marathon des Sables helemaal.
Koud een dag terug in Nederland kan Pellicaan zijn verhaal trots vertellen, met een gouden medaille om zijn nek. "Het is geen echt goud, maar zo voelt het wel", zegt hij.

De twaalf kilo bagage op zijn rug maakte de tocht nog zwaarder dan hij was. Pellicaan droeg zijn eigen slaapzak en eten mee. Na de tweede etappe kwam hij uitgedroogd over de finish. Hij moest in de kliniek verplicht drie liter zout water drinken, anders mocht hij niet verder.

LEES OOK: Hardlopen door de Sahara: 'Zeven dagen alleen maar zand en rotsen'

Nieuwe strategie
"Ik heb daarna mijn strategie maar aangepast", zegt Pellicaan. Hij stopte bij ieder checkpoint, bleef er even zitten om te eten en te drinken. Die tactiek bleek wel succesvol. Hij liep de sahara door zonder grote belemmeringen.

Hij heeft zelfs genoten. Gek genoeg van de langste etappe, een dubbele marathon. "Dat was 's nachts. Je kijkt om je heen, het is er groots, weids, je hoort en ziet niets. Daar loop je dan helemaal alleen. Dat is zo indrukwekkend!"



Meer tochten
En mede door die ervaring is de Teteringer nog niet klaar met extreme sporten. De kans is groot dat hij weer het avontuur aangaat, bijvoorbeeld in extreme koude. Alleen: "Dat durf ik thuis nog niet te zeggen...", zegt hij lachend.