Proef met herbruikbare luiers van start: 'Maak de afvalberg kleiner'

11 mei 2017 om 14:46 • Aangepast 21 november 2020 om 01:21
nl
Vanaf donderdagmorgen gebruiken veertig gezinnen in Breda alleen nog maar wasbare luiers voor hun baby's. De gemeente Breda zorgt voor het materiaal, de ouders voeren de proef uit. Over acht weken is de proef afgelopen.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van Petra van Middendorp
Geschreven door
Redactie & Petra van Middendorp

Roniet van Bakel, moeder van Ovie is blij met de proef. "Het scheelt écht enorm veel afval. En ja, eigenlijk ook veel geld", zegt Roniet. Maar niet alleen het geld en het afval verminderen is belangrijk. "Het is gewoon handig. Binnenkort wordt het afval opgevangen en opgehaald in de wijk en hoef ik dus niet met een afvalzak vol luiers naar zo'n prullenbak te lopen."

Wachten op privacy instellingen...

Biologisch afbreekbaar
De wasbare luiers bestaan uit twee delen. Het broekje en een inlegvel. Het inlegvel kun je na gebruik weggooien en het broekje gaat in een waszak zo de wasmachine in. Omdat het vel is gemaakt van bamboe en katoen is het volledig biologisch afbreekbaar.

Doordat het biologisch afbreekbaar is, is het veel beter voor het milieu. Een baby draagt in zijn eerste levensjaren gemiddeld 5300 luiers. Dit komt neer op 22 kilo per maand en 260 kilo per jaar. Al die luiers zijn een enorme belasting voor het milieu. Ze zijn namelijk niet recyclebaar.

Nog een voordeel voor de baby's is dat ze geen luieruitslag van de luiers krijgen. "In de normale wegwerpluiers zitten chemische stoffen die zorgen voor rode billen en uitslag. Bij deze herbruikbare luiers is dat niet", vertelt de jonge moeder.

Ouderwets?
"Veel vriendinnen reageerden toch een beetje raar toen ik zei dat ik mee ging doen aan deze proef. Ze vonden het vies en ouderwets. Maar dat is het helemaal niet." De broekjes ziijn met hun tijd meegegaan en hebben een hip motiefje. "Ik gebruik geen sluitspelden, maar klittenband en dat inlegvel gaat gewoon in de prullenbak. Vies is het dus ook niet."

Gemeente Breda
Corinne Oomens projectleider bij de gemeente Breda: "De proef is voor ons nu al geslaagd. Er waren ruim tachtig aanmeldingen terwijl er maar plek was voor veertig. We doen ons stinkende best om er een succes van te maken."

Wachten op privacy instellingen...


Eigenlijk is het een win-winsituatie. De gemeente heeft minder restafval te verwerken, het milieu gaat erop vooruit en de portemonnee van de ouders blijft voller. Per kind scheelt het ongeveer vijfhonderd euro aan luiers.

Wachten op privacy instellingen...

Zelf aanmelden
Ouders die mee wilden doen aan de proef konden zich aanmelden bij de gemeente. Vanaf woensdag is de proef van start. Ouders kunnen tips en ervaringen uitwisselen via een afgesloten Facebookpagina. Ook is er professionele hulp voor ondersteuning.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.