Het duurt nog even voordat bio-based ‘hip and happening’ is in de bouw, maar het komt eraan

EINDHOVEN - Is het mogelijk om met natuurlijke en recyclebare grondstoffen op grote schaal huizen en bruggen te bouwen? Een vraag die Willem Böttger, lector bio-based bouwen aan Avans Hogeschool in Tilburg, de komende jaren met zijn studenten probeert te beantwoorden.
Samen onderzoeken ze de mogelijkheden om natuurlijke materialen toe te passen in de bouw en te kijken op welke manier er geld mee verdiend kan worden. Böttger: ‘Ik ben al tevreden als de komende tien jaar bij de renovatie van 800.000 woningen in Brabant tien procent natuurlijke materialen worden gebruikt.’

De vraag of het mogelijk is om op termijn een bouwwerk volledig met natuurlijke materialen te bouwen, beantwoordt Böttger met een volmondige ‘ja’. “In oktober hebben Eindhovense studenten laten zien dat het mogelijk is om een  brug over de rivier De Dommel te bouwen. De brug is gemaakt van biocomposiet, een materiaal waarin onder andere hennep- en vlasvezels zijn verwerkt, maar ook schuim van maissuikers en verschillende oliën. We hebben de brug uitvoerig getest op een zware belasting, maar de brug kon een stootje hebben”, zegt Böttger in het tv-programma Booming Brabant.

Ecoweek
Avans Hogeschool was afgelopen week gastheer van de zogeheten Ecoweek. Tijdens deze week presenteerden studenten verschillende bouwideeën die met bio-based materialen waren gerealiseerd.

Zo werden er modellen van enkele bruggen gepresenteerd, waaronder een variant op basis van oesterzwammen. “Het mycelium, de grondstof voor paddenstoelen, groeit naar elkaar toe waardoor het een stevig oppervlak moet gaan vormen. De brug is circulair gebouwd, zodat alle materialen later opnieuw gebruikt kunnen worden”, licht een van de studenten toe. De brug wordt op 9 juli onthuld op de SPARK Campus in Rosmalen.

Böttger schat in dat het nog wel even zal duren voordat de natuurlijke bouwmaterialen echt gemeengoed worden: “De proeven met bio-based materialen vinden nog op te kleine schaal plaats. Het materiaal moet zich op lange termijn nog bewijzen. Technisch is het mogelijk, al is de brug op basis oesterzwammen waarschijnlijk nu nog een stap te ver.”

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via uitzending gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.